Nickerie.Net, maandag 30 juni 2008


Voetbalaspiraties van ons nationaal elftal       

Paramaribo - Suriname heeft zich geplaatst voor de volgende ronde voor de WK-kwalificatie 2010 in Zuid Afrika. Jongens gefeliciteerd met de overwinning. Met duidelijke cijfers (3-1) won de Surinaamse selectie van aartsrivaal Guyana. Er is reeds veel gezegd over de behandeling van de Surinaamse selectie in Guyana. Guyana blijkt niet sportief te zijn en kan kennelijk heel slecht tegen verlies. De Surinaamse voetbalbond moet krachtig protesteren bij de Guyanese overheid over de ronduit onbeschofte wijze waarop men denkt met de nationale selectie van Suriname om te moeten gaan. Suriname’s zoete wraak was de 2-1 overwinning op Guyana. Diplomatiek moet goed de haat/liefde verhouding van Suriname en Guyana de afgelopen 10 jaar worden uitgepraat. Eerst met de grensgeschillen en nu is er voetbaloorlog.

Achter van links naar rechts staand: Aloema, Limon, Christoph, Valies, Sandvliet, Felter Voor van links naar rechts: Garden, Sastromedjo, Lupson, Jap A Joe, Sordam (punt.nl)

Voor Suriname is de vraag hoe nu verder? Wij zijn toegelaten tot een derde ronde waarbij drie poules zijn gemaakt met elke vier vertegenwoordigers. Suriname zit in de poule met El Salvador, Costa Rica en Haïti. Geen makkelijke poule en alle drie tegenstanders hebben reeds een WK-avontuur achter de rug. Weliswaar haalden zij de eerste ronde slechts. De eerste twee winnaars van de poule plaatsen zich voor de laatste ronde. Deze laatste ronde wordt gespeeld tussen de laatste zes en daarvan plaatsen zich de beste drie zich direct voor Zuid Afrika in 2010. Een zware klus en kluif voor Suriname, maar geen onmogelijke taak. Als je voor de derde ronde kunt kwalificeren bij de laatste twee uit je poule loop je in de laatste ronde tegen zware tegenstanders als de VS, Canada en Mexico. Wel zullen er wat randvoorwaardelijke zaken moeten worden geregeld, met name voor spelers.

Vanaf nu zou de SVB een noodplan moeten lanceren waarbij de selectie en spelers zich volledig kunnen concentreren op de klus en de Surinaamse droom. Er zal geld moeten worden vrijgemaakt voor deze droom: Suriname naar WK. De target is weliswaar niet realistisch omdat de SVB in gedachte heeft 2014. Gelet op het spel van Suriname zal er heel veel moeten gebeuren en moet heel veel worden bijgesteld en geleerd. Talent is er in voldoende mate, maar de mentaliteit deugt helemaal niet. Guyana mag voor Suriname geen zware tegenstander zijn geweest, omdat wij collectief en individueel beter zijn. De vuurproef komt nu met de volgende ronde. Suriname moet ook een andere strategie durven te gaan volgen. Betrek ook de goede voetballers uit Nederland. Maar doe wat aan de omstandigheden van de nationaliteit en het Surinaamse paspoort.

Al gaat het om vijf tot zes goede profs die onder de normale omstandigheden niet voor het Nederlands elftal kunnen uitkomen. Dit moet geen jaloezie brengen, maar moet juist gezien worden als een meerwaarde voor de Surinaamse selectie. Ook een derde aspect: de kwaliteit van trainers. Moet je niet specifiek een specialist toevoegen aan de staf van de bondscoach? Suriname houdt van voetbal en het wordt tijd dat voetbal van ons gaat houden. In het buitenland hebben vele jonge Nederlanders van Surinaamse zijde gezorgd voor een sprankelende wijze van voetballen. Je zal toch gek zijn deze spelers niet te vragen zich te melden voor de Surinaamse selectie. Kennelijk gelooft men daar niet in. Want, dan was dit allang doorgezet en dan zaten wij al bij plan B met het land.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname redactioneel

28-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics