Nickerie.Net, donderdag 03 juli 2008


Suriname wil USD 800 miljoen aluminiummaatschappij oprichten
Geplaatst: 03/07/2008

Paramaribo -  De Surinaamse overheid is van plan een aluminiummaatschappij van minstens US$ 800 miljoen op te richten. Dat maakte minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen bekend. Het wordt een Surinaams bedrijf dat met de BHP Billiton in West Suriname gaat samenwerken. De samenwerking is zodanig dat Paranam behouden blijft, maar dat daarnaast Suriname zijn eigen aluminiummaatschappij heeft.

De overheid heeft volgens de bewindsman altijd aangegeven een geďntegreerd bauxietbeleid te willen. Zo wil de regering actief participeren in het ontginnen en verwerken van bauxiet. ‘Wij wensen mee te gaan in de verschillende processen. In de eerste plaats om natuurlijk mee te doen en te kijken hoe wij het voordeel naar Suriname toe kunnen vergroten’, zegt Rusland.

De bewindsman kan niet concreet aangeven hoe ons land de US$ 800 miljoen gaat ophoesten. Hij legde uit dat het bauxiet in West Suriname een bepaalde waarde veronderstelt en dat op basis van deze veronderstelling er onderhandelingen zullen worden gevoerd. De onontgonnen bauxietwaarde als voorwaarde gaat uiteindelijk bepalen hoe de samenwerking en winstverdeling eruit zullen zien. ‘Hopelijk zullen wij niet hoeven in te komen met kapitaal, maar die investeringen moeten we wel trekken naar West Suriname om die ontwikkeling te brengen’, zegt hij hoopvol. Op de vraag of dit niet een vorm is van ‘bauxiet als onderpand’, zegt de bewindsman dat zulks helemaal niet het geval is.

In dit proces is Suralco er buiten gelaten. Na langdurige onderhandelingen is het uiteindelijk Billiton geweest die een concreet voorstel heeft gedaan waarmee de regering wel kon werken. Het voorstel van Suralco is niet werkbaar. Deze maatschappij heeft al aangegeven geen voorstander te zijn van een geďntegreerd bauxietbeleid, omdat dat voor haar niet winstgevend is.


Gregory Rijssen

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

03-07-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics