Nickerie.Net, vrijdag 04 juli 2008


Ex-secretaresse Bouterse mogelijk vandaag gehoord

Greg Sitaram, 04/07/2008

Paramaribo - De inhoudelijke behandeling van het Decemberproces begint vandaag. De Ware Tijd verneemt dat de Krijgsraad waarschijnlijk zes getuigen zal horen, onder wie de ex-secretaresse van voormalig legerleider en hoofdverdachte Desi Bouterse, Eleonore G. Bij het vooronderzoek heeft zij tot driemaal toe verklaringen bij de politie en één keer onder ede haar getuigenis bij de rechter-commissaris (rc) afgelegd. Verklaringen die heel bezwarend zijn voor enkele ex-legertoppers, onder wie haar voormalige werkgever Bouterse en luitenant-kolonel Etiënne Boerenveen. Ook de namen van Winston Caldeira en Edward Naarendorp zijn in haar verklaringen bij de politie genoemd.

Zo verklaarde zij op 3 november 2000 bij haar eerste getuigenis bij de politie, dat zij in de avond van 7 op 8 december telefoneerde naar het Fort Zeelandia. Daar kreeg ze toen van een militair te horen dat Bouterse zich in de keuken bevond en daarom niet aan de telefoon kon komen. In de morgenuren belde ze opnieuw naar het fort en kreeg Bouterse toen wel aan de lijn. "Ik vroeg aan hem waar de mensen die waren opgepakt, waren ondergebracht en deelde hij mij mede dat zij in het fort waren", luidt een zinsnede uit die verklaring. Zij geeft verder aan dat zij medicijnen moest brengen voor enkele mensen die waren opgepakt. Deze verklaring sluit aan bij die van wijlen Fred Derby waaruit blijkt dat de militairen Soerindra Rambocus en Jiwansingh Sheombar en ook André Kamperveen, Jozef Slagveer en Cyriel Daal zijn omgebracht in de morgenuren van 8 december.

Ook Derby verklaart dat Bouterse op die momenten aanwezig was in het fort. Beide verklaringen worden ondersteund door die van de militair Orno L. Hij verklaarde op 12 december 2002 dat een tiental topmilitairen, onder wie Bouterse, Roy Horb, Paul Bhagwandas, Benny Rozendaal, Stephen Dendoe, Ernst Geffrey, Marcel Zeeuw, Badrisein Sital, Mediene Boerenveen en John Hardjoprajitno in de morgenuren van 8 december in het Fort Zeelandia waren. Orno geeft aan dat hijzelf heeft deelgenomen aan het vuurpeloton dat Kamperveen en Slagveer om het leven bracht.

Bouterse heeft aldoor ontkend dat hij in het fort was tijdens de moordpartij. Hij verschuilt zich achter onder meer de verklaring die Ruben L op 12 december 2000 bij de politie heeft afgelegd. Ruben L. zegt dat Bouterse in de nachtelijke uren van 8 december thuis bij hem was. Bouterse zou volgens hem op bezoek zijn bij ene Rita Chin A Loi die op die bewuste avond thuis bij hem logeerde. Pas in de morgenuren van 9 december vertrok Bouterse, luidt de verklaring van Ruben L.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-07-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics