Nickerie.Net, zaterdag 05 juli 2008


Getuigen verklaren: Bouterse, Boerenveen en Gorre wel in Fort Zeelandia op 8 december
Geplaatst: 05/07/2008

Paramaribo -  Desi Bouterse, ex-legerleider en hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces, was op 8 december 1982 wel in het Fort Zeelandia. Hetzelfde geldt voor Etienne Boerenveen, Arti Gorre en de overige mannen van de “Groep van 16”. Dit bleek gisteren uit verklaringen van de getuigen Guno Flohr, ex-lijfwacht van wijlen Roy Horb, Juliette Brakke – Geer, ex-secretaresse van Bouterse en Henk Mohamatsaid, lid van de Echocompagnie. Gisteren is te Domburg de zesde zitting gehouden van het 8 decemberstrafproces.

Brakke – Geer die gisteren getuigde in de zaak tegen Etienne Boerenveen, is op 8 december 1982 twee keren geweest te Fort Zeelandia. De eerste keer om medicijnen te brengen en later op de dag, omstreeks half twee ‘s middags, moest zij zich aanmelden bij Bouterse om een persverklaring te typen. Volgens de ex-secretaresse werd het haar die dag verboden om boven in de werkkamer bij Bouterse te gaan. Zij meldde zich toen telefonisch aan bij hem. Zij vernam van de kinderen van Bouterse dat er mensen boven zaten. Ze heeft schoten gehoord op die dag in Fort Zeelandia.

Dit was reden voor haar om Ingrid, de ex-vrouw van Bouterse, aan te raden om het fort met de kinderen te verlaten. Zij heeft ook gezien hoe een lijfwacht van Bouterse, ene Lewis, Frank Wijngaarde mishandelde. Brakke – Geer zei Lewis hierover te hebben aangesproken. Zij heeft die dag ook wijlen Fred Derby gezien in het Fort. De ex-secretaresse verklaarde op 11 december 2000 bij de rechter-commissaris, mr. Albert Ramnewash, dat ook Etienne Boerenveen in Fort Zeelandia was. Gisteren kwam zij hierop terug en zei Boerenveen buiten het fort, toen zij Horb was gaan roepen, te hebben gezien. Horb woonde in een van de officierswoningen op het Fort Zeelandia-complex.

De 46-jarige Flohr, de ex-lijfwacht van Horb, was gisteren duidelijker. Hij zei Boerenveen op 8 december 1982 op twee momenten te hebben gezien; bij zijn aankomst om half 10 ‘s morgens in het fort met zijn lijfwachten en later op de sofa in de werkkamer van Bouterse. Flohr is aanwezig geweest bij het verhoor van Andre Kamperveen door Horb. Op vragen van de president van de Krijgsraad, mr. Cynthia Valstein – Montnor, en de leden Iwan Rasoelbaks en Robbie Rodrigues, gaf hij te kennen dat Bouterse niet aanwezig was bij het verhoor van Kamperveen. Kamperveen moest in opdracht van Horb een verklaring schrijven. ‘Hij was bang, hij twijfelde en toen heeft hij moeizaam een stukje geschreven.

De kamer was donker en Kamperveen zei dat hij zijn bril niet bij zich had.’ Na het verhoor heeft Horb Kamperveen naar beneden gebracht. De ex-lijfwacht gaf gisteren ook te kennen op 8 december de lijken van Surendre Rambocus en Jiwansingh Sheombar te hebben gezien. De lichamen vertoonden kogelschoten. Hij had ook gezien hoe ene Goedhart schoten loste op de vakbondsleider Cyrill Daal. Flohr was in de groep die het vuur opende op de advocaten John Baboeram en Harold Riedewald. Hierna mocht de groep naar de woning van Horb om naar hartelust alcohol te nuttigen, om alles te vergeten. Op 9 december werden de lijken in een pick-up, bestuurd door ene Rozendaal, afgevoerd. De lijken waren in ‘body bags’ geplaatst en vervolgens afgedekt met een wit laken.

Mohamatsaid, lid van de Echocompagnie, verklaarde dat Arti Gorre, commandant van de Echocompagnie, op 8 december 1982 van zeven uur ‘s morgens tot half vier/ vijf ‘s middags in het fort is geweest. Gorre had de opdracht gegeven om wapens in het fort uit te testen. Deze getuige gaf te kennen dat hij het wel vreemd vond dat er met tussenpozen werd geschoten in het fort. Hij benadrukte echter wel dat Gorre op geen enkel moment in de werkkamer van Bouterse is geweest. Hierop vroeg de president van de Krijgsraad aan hem of hij de hele dag zicht had op de kamer van Gorre. ‘Ja’, antwoordde hij. ‘Het fort is toch ook niet zo groot.’ Bouterse was wel in het fort, maar Mohamatsaid zei hem zelf niet te hebben gezien. Mohamatsaid die gisteren inging op de taken en de bevoegdheden van de Echocompagnie, zei met klem dat deze speciale eenheid nimmer belast is geweest met het ophalen en bewaken van burgers.

Mohamatsaid zei op 9 december ook een pick-up te hebben gezien waarvan de laadbak bedekt was met een wit laken. ‘Waaraan dacht u?’, vroeg de president. ‘Ik weet het niet’, antwoordde hij. Hij verklaarde na enkele dagen via de media te hebben vernomen wat zich in Fort Zeelandia had afgespeeld. Deze verklaring van hem deed gisteren bij velen de wenkbrauwen fronzen. Dit mede gelet op het feit dat hij kort daarvoor had verklaard, gezien te hebben dat enkele burgers gedirigeerd werden door lijfwachten van Bouterse naar diens werkkamer. Op de vraag van mr. Rasoelbaks waarom hij dit niet had gerapporteerd aan zijn meerdere, in deze Gorre, kon hij geen afdoend antwoord geven. Op 1 augustus is de zevende zitting. Dan zullen anderen getuigen worden gehoord.

Widjai Ganesh
 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

05-07-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics