Nickerie.Net, maandag 07 juli 2008


Bouterse en Wijdenbosch azen op presidentschap

Eric Mahabier, 05/07/2008

DEN HAAG - NDP-voorzitter Desi Bouterse en de politiek leider van het DNP-2000, Jules Wijdenbosch, azen op het presidentschap van Suriname na de verkiezingen van 2010. Beiden hebben dit kenbaar gemaakt tijdens informele gesprekken met partners die in de NDP 2008- combinatie participeren. Omdat er uiteindelijk slechts een presidentskandidaat gepresenteerd kan worden, zijn Bouterse en Wijdenbosch met elkaar in overleg wie zich terug zal trekken. Een fusering van de NDP en het DNP- 2000 zal pas na het bereiken van deze consensus plaatsvinden, verneemt dWT verder.

dWT archieffoto Jules Wijdenbosch ten tijde zijn presidentschap in 2001 samen met Desi Bouterse. Zes jaar later zeggen ze beiden belangstelling te hebben om in 2010 voor het presidentschap te gaan.-

Beiden hebben zich in de informele gesprekken opgegeven als presidentskandidaten, nadat door Alternatief- I (A-I) tijdens de gesprekken voor een samenwerking als harde eis was gesteld duidelijkheid in de topvijf-posities, namelijk die van president, vicepresident, minister van Financiën, Centrale Bank-president en voorzitter van het parlement. A-I is voorlopig niet in de combinatie, omdat het voor haar nog niet duidelijk is wie de kandidaten zijn. Afgesproken was in eerste instantie dat de participerende partijen voor elke van de vijf topfuncties twee kandidaten zouden voordragen. Zover kwam het echter niet, omdat naderhand de overige partners vonden dat praten over deze functies nog te vroeg is.

Bouterse en Wijdenbosch hebben echter hun ambities niet onder stoelen of banken geschoven en hebben informeel aan de partners meegegeven dat die rekening moeten houden met hun kandidaatstelling. Het uiteindelijk besluit wie wel en wie niet voorgedragen wordt als presidentskandidaat zal in consensus door het ‘gezamenlijk leiderscollectief’ van de NDP 2008-combinatie worden genomen. Hierin hebben zitting de leiders van NDP, DNP-2000, BVD, KTPI en de Palu.

Wijdenbosch was van 1996-2000 president van Suriname en in de daarop volgende verkiezingen voerde hij serieuze campagne voor een tweede termijn als staatshoofd. De NDP ging de verkiezingen van 2005 in met als slogan ‘Des for pres’. Na de verkiezingen werd uiteindelijk Rabin Parmessar gepresenteerd als presidentskandidaat.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07-07-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics