Nickerie.Net, maandag 07 juli 2008


Speciale instructies voor MP op 6de zitting 8 Decemberproces

Louis Alfaisie & Cliffton Saridjan

Paramaribo - ,,Vandaag is een bijzondere, niet gewoon een dag als de vorige vijf zittingen,” zei een officier vandaag tegen zo’n 20 eenheden van de Militaire Politie (MP) tijdens het ochtendappèl voor het gerechtsgebouw te Boxel. Vanmorgen heeft de Krijgsraad voor het eerst getuigen gehoord in het 8 Decemberproces en daarmee een aanvang gemaakt met de inhoudelijke kant van het proces. 

,,Vandaag wordt een aanvang gemaakt met het in-houdelijke van de zaak. Getuigen worden gehoord en het zou kunnen, dat emoties hoog oplopen. Wat van jou verwacht wordt is tactvol optreden. Jullie zijn ervaren MP’ers,” vervolgde de officier. Hij deed een beroep op zijn ploeg om zich niet van slag te laten brengen door de emotie van de nabestaanden of van het publiek. ,,Hou er rekening mee dat mensen in een bepaalde bui onbeschoft of bot tegen u zouden kunnen zijn, hou dan rekening met hun emoties,” vulde hij aan. Hij maande ze vooral aan niet in discussie te treden met wie dan ook en leidinggevenden erbij te halen indien conflictsituaties zich zouden voordoen. De MP’ers lieten incidenten tijdens vorige zittingen de revue passeren voordat ze naar hun respectieve posten werden gedirigeerd.

Zo’n uur daarna zouden de nabestaanden zich op vrijwel dezelfde plek verzamelen om elkaar moed in te spreken. ,,Mocht het je te gortig worden, knijp in je vingers. En als je het echt niet aankan, verlaat de rechtszaal. Geef vooral geen reactie,” verzocht voorzitter Betty Goede van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede. Ze betrad de zaal samen met nabestaanden van enkele 8 Decemberslachtoffers, onder wie die van André Kamperveen, Baal en Sugrim Oemrawsingh en Gerard Leckie. De voorzitter van de organisatie sprak de nabestaanden nog moed en sterkte in en deed een beroep op de groep vooral kalm te blijven. Tijdens de controle voor het betreden van het gebouw werden pers en publiek toch extra gecontroleerd. Behalve het gaan door een scanner werd bij elk verdacht geluid de betrokkene ook nog eens elders achter schermen gecontroleerd. Al met al verliep het geheel toch nog vlot.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de West

04-07-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics