Nickerie.Net, maandag 07 juli 2008


Standvastigheid vooronderzoek Decemberproces mogelijk in gevaar

Greg Sitaram, 05/07/2008

Paramaribo - Het verhoor tijdens de gisteren gehouden krijgsraadzitting werd gekenmerkt door getuigen die hun waarnemingen niet meer konden weergeven of niet zeker waren van het feitensubstraat die zij hadden aangegeven tijdens het Gerechtelijk Vooronderzoek (GVO) dat enkele jaren terug plaatsvond. "Ik weet het niet zeker, met zekerheid kan ik dat niet zegen, ik weet het niet meer," waren zinsneden die herhaaldelijk voorkwamen tijdens de verklaringen van enkele getuigen. Behalve de wankele verklaringen van de getuigen, constateerde raadsman Irwin Kanhai na het verloop van de behandeling, dat het onderzoek bij de rechter- commissaris (rc) scheef is verlopen. Zo zouden er stukken van de verklaring van Harvey Naarendorp zijn weggelaten.

Dit kan het GVO mogelijk aan het wankelen brengen in het voordeel van de verdachten. Van de vijf getuigen die zijn gehoord, waren alleen de ex-militair Onno Flohr en Birendersing Jankipersadsing consistent in hun verklaringen. De militairen Henk Mohamatsaid en Chandrikapersad Karpatoe daarentegen kwamen nauwelijks uit hun woorden. Wanneer ze wel spraken was er heel veel twijfel in hun verklaring, ondanks het gegeven dat zij bij aanvang van hun verhoor persisteerden bij hun eerdere verklaring.

Als klap op de vuurpijl kwam de ex-secretaresse van voormalig legerleider Desi Bouterse, Eleonore Brakke-Geer tijdens haar verhoor terug op haar eerdere verklaringen bij de politie en de (rc) waar zij te kennen gaf dat zij de verdachte Etienne Boerenveen rond 7 uur in het fort had gezien. Zij verklaarde dat ze niet meer precies wist waar Boerenveen zich op dat tijdstip bevond. Of hij zich op het complex van het fort bevond, kon ze niet meer met zekerheid aangeven. Dit wekte irritatie op bij auditeur-militair John Mohammedamin, die met stemverheffing naar duidelijkheid vroeg.

Ook bij de verklaring van de getuige Jankipersadsing ontstond er onduidelijkheid toen hij bij zijn verhoor zei dat hij slechts één keer was gehoord door de rc, terwijl in het dossier twee andere verklaringen van hem zijn van verhoren door de Militaire Politie. Opvallend was dat op beide verklaringen zijn handtekening aanwezig was.

In gesprek met de Ware Tijd plaatst Rani Sohansingh, zusje van één van de vijftien slachtoffers, Robby Sohansingh, vraagtekens bij de getuigenis van de verschillende personen. "Is men vergeten of zijn er andere zaken die een rol spelen?" vraagt ze zich af. Ze begrijpt wel dat de moorden een aantal jaren terug (26) hebben plaatsgevonden en zegt dat ze beseft dat men zich op detailpunten kan vergissen. Wat ze echter niet kan vatten, is dat de getuigen niet meer weten wat ze bij de rc en de opsporing, niet zo lang terug, hebben verklaard. Sohansingh, die ook advocaat is, verduidelijkt echter dat alle getuigen op vragen van de president van de krijgskamer, persisteerden bij hun verklaringen bij het vooronderzoek. Hierdoor kan er volgens haar op geen moment getwijfeld worden aan de standvastigheid van het GVO.

Advocaat John Kraag wil nog geen uitspraak doen over het al dan niet in gevaar zijn van het GVO. Conclusies trekken in dit stadium, vindt hij prematuur. Tegenover de krant zei Kraag dat er nog twee getuigen in de zaken van zijn cliënten Dick de Bie en Arty Gorré gehoord moeten worden. Na de verhoren van deze getuigen zal hij juridische consequenties trekken in de zaak van zijn cliënten. Op 1 augustus zal de Krijgsraad doorgaan met het horen van getuigen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

05-07-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics