Nickerie.Net, vrijdag 11 juli 2008


Jesse Jackson-rel toont kloof Obama en oude zwarte leiders

Niet beseffende dat zijn microfoon aan stond, fluisterde dominee Jackson dat hij ‘Oba - ma’s ballen eraf wilde snijden’.

D. van Hoogstraten

NEW YORK Tijdens zijn campagne doet Barack Obama, die zonder zijn zwarte vader opgroeide, vaak een beroep op zwarte vaders om er te zijn voor hun kinderen. ‘De verantwoordelijkheid eindigt niet bij de verwekking’, zei Obama op vaderdag. Deze boodschap valt niet per se goed bij de oudere generatie zwarte leiders in de VS. Zo zei de ooit toonaangevende dominee Jesse Jackson (66) deze week dat Obama een neerbuigende toon tegenover zwarten aanslaat.

Barack Obama (46) en dominee Jesse Jackson (66)

Dat leidde tot kritiek op Jackson, in de eerste plaats van diens eigen zoon. ‘Ik wijs zijn vuige retoriek af’, zei Jesse Jackson jr. (43), een Congreslid. ‘Hij moet de hoop in leven houden en persoonlijke aanvallen voor zichzelf houden.’

Het relletje begon toen vader Jackson afgelopen zondag, vlak voor een tv-interview op Fox News, over Obama praatte zonder te beseffen dat de microfoon aan stond. ‘Hij doet uit de hoogte tegenover zwarte mensen’, zei Jackson op fluistertoon.

‘Ik wil zijn ballen eraf snijden.’

Woensdag zond Fox de opmerking uit. Jackson bood excuses aan. Maar hij riep Obama (46) op om zich óók te richten ‘op de collectieve morele verantwoordelijkheid van de overheid en het openbare beleid’, niet slechts op het persoonlijke falen van Afro-Amerikanen. Verder wil hij niets afdoen aan dit ‘historische’ moment en is hij trots op Obama, zei Jackson.

De episode bracht 1984 in herinnering, toen Jackson zich, eveneens ‘per ongeluk’, denigrerend uitliet over Joden. Maar de uitglijder maakte dit keer weinig los. Obama ging er niet op in en zijn woordvoerder aanvaardde de excuses.

Diverse columnisten voorspelden dat Jacksons praat gunstig voor Obama was. Zonder iets te hoeven doen, kan de kandidaat zich afzetten tegen de ‘oude school’ van zwarte leiders.

De dominee speelt dan ook geen rol in Obama’s campagne – een indicatie dat de oude garde steeds minder te zeggen heeft, en dat haar neiging om verantwoordelijkheid elders te leggen wordt afgewezen door Obama’s generatie.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant

11-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics