Nickerie.Net, vrijdag 11 juli 2008


Wethouder Rabin Baldewsingh overleeft aanvallen in raad

Meer steun van SP en Groenlinks dan eigen partij PvdA

DEN HAAG - Suriname krijgt geen uitgebreide financiële steun van de gemeente Den Haag. Het land kan rekenen op tweedehands spullen zoals afschreven computers. afbeelding vergroten PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh. Ook krijgt het ambtelijke steun bij het maken van plannen of - zij het in bescheiden mate - nieuw materiaal, waaronder een basketbalpaal of parkbanken. Daarom is er geen sprake van dat wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, burgerschap) over de schreef is gegaan bij de uitspraken die hij deed op werkbezoek in Paramaribo, oordeelde de Haagse gemeenteraad gisteren.

PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh (foto F. Jansen)

Het CDA riep Baldewsingh daar ter verantwoording, omdat hij tijdens een bezoek aan Suriname had gezegd dat Den Haag bereid is steun te verlenen aan projecten in Paramaribo. Dat mocht wel 'wat dubbeltjes' kosten, aldus de wethouder tijdens een radio-interview.

Gisteren maakte hij duidelijk dat dat laatste ook bijna letterlijk het geval was. Den Haag is bereid om parkbanken aan het land te schenken om daarmee burgerschap en ontmoeting te bevorderen. Het gaat waarschijnlijk om tien stuks à 1000 euro. ,,Dat heb ik een paar dubbeltjes genoemd,'' aldus de wethouder. ,,En er wordt zeker nooit rechtstreeks geld overgemaakt.''

Baldewsingh had zich exact gehouden aan alle regels die in diverse nota's staat over citydiplomacy en contacten met de vier grote herkomstlanden. Hij doet niets anders dan het voortzetten van het beleid dat al onder het vorige college was vastgesteld, zei hij zelf. De hele gemeenteraad steunde hem daarin.

Vooral GroenLinks en de SP waren verbolgen over de aanvallen op de wethouder. ,,Ik heb met gekromde tenen gekeken hoe de integriteit van de wethouder in twijfel wordt getrokken,'' zei GroenLinks-fractievoorzitter Bircan Bozbey. ,,Wij zijn het Rabintje pesten zat,'' voegde Hiek van Driel van de SP eraan toe.

Opmerkelijk was de opstelling van de eigen partij van Baldewsingh. De PvdA liet nadrukkelijk na hem te steunen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Algemeen Dagblad

11-07-2008


Eerder verschenen:

Woede over 'uitspraak' wethouder Baldewsingh  voor het opknappen Paramaribo met Haagse geld

DEN HAAG - Oppositiepartij CDA voelt zich in de affaire over de Haagse opknapbeurt van Paramaribo bedrogen door wethouder Baldewsingh. CDA-voorman Michel Santbergen is woedend dat Baldewsingh hem in een persoonlijk telefoongesprek heeft bezworen dat hij tijdens een bezoek aan Paramaribo nooit tegen Surinaamse journalisten heeft gezegd dat hij de stad met Haags gemeentegeld wil opknappen.

Santbergen en BaldewsinghSantbergen heeft inmiddels echter een bandje van een radio-interview waarin Baldewsingh dat wel degelijk zegt. „Ik laat mij niet foppen”, briest de CDA’er, die Baldewsingh deze week in de gemeenteraad aan de tand zal voelen.

In het radiogesprek zegt Baldewsingh, wat al eerder in de Nederlandse kranten doorsijpelde, dat Den Haag wil meehelpen aan het verfraaien van een aantal pleinen in Paramaribo. „Dan mag het een paar dubbeltjes kosten”, aldus de wethouder. En over de aanleg van trapveldjes: „Dus ook met Nederlands geld een beetje opgeknapt.” Santbergen vindt het nog te vroeg om aftreden van de PvdA-stadsbestuurder te eisen. „Eerst eens horen wat hij erover te zeggen heeft.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Telegraaf

08-07-2008


Eerder verschenen op 04/06/2008 :

Den Haag bekijkt samenwerking stadsverfraaiing Suriname

Eric Mahabier, 04/06/2008

DEN HAAG - Wethouder Rabin Baldewsingh van de Gemeente Den Haag en Binnenlandse Zaken (Biza) minister Maurits Hassankhan bekijken een samenwerking voor stadsverfraaiing van Paramaribo. Ook wordt nagegaan hoe Den Haag het directoraat Milieubeheer van het ministerie van Biza kan ondersteunen als het gaat om milieuactiviteiten. De Haagse wethouder was zo'n twee weken geleden in alle stilte in Suriname en heeft oriënterende bezoekjes gebracht aan diverse plaatsen, waaronder pleinen. In 2007 is het vriendschapsverdrag tussen Suriname en Den Haag getekend.

Rabin Baldewsingh.-Rabin Baldewsingh.-

Daarin zijn ook afspraken gemaakt over groen en stadsverfraaiing. Hassankhan en Baldewsingh gaan de samenwerking nu concreet uitwerken. Tegenover dWT benadrukt de wethouder dat tussen Suriname en Den Haag sinds 2001 een "vriendschapsrelatie" bestaat, en dat beide partners op diverse terreinen, waaronder onderwijs, economie, leefbaarheid en burgerschap, met elkaar reeds samenwerken.

Het recente bezoek aan Suriname heeft hij vanuit zijn vakportefeuille gebracht. Als wethouder heeft Baldewsingh burgerschap en leefbaarheid onder zich. Baldewsingh zegt bewust geen ruchtbaarheid gegeven te hebben aan zijn bezoek. "Ik vind niet dat je moet tamboereren voordat je goede afspraken met elkaar hebt gemaakt." Volgens de Haagse wethouder zijn de gesprekken met Hassankhan heel goed geweest.

"Van onze kant kijken we hoe we onze ervaringen en kennis kunnen overdragen en bevorderen op het terrein van milieu bij Milieubeheer en stadsverfraaiing" zegt de in Suriname geboren Haagse wethouder verder. "Den Haag is een stukje Suriname en Suriname is een stukje Den Haag" bepleit Baldewsingh de noodzaak van deze samenwerking. Den Haag kan volgens hem goed helpen met deskundigheid en ervaringen op dit gebied. "Er is veel verkeer over en weer en dus kan je niet zeggen, we doen niets met elkaar" vindt Baldewsingh. "Suriname heeft een paar zaken aangekaart op het terrein van leefbaarheid en stadsverfraaiing. We hebben dit omarmd en de komende periode gaan we zaken verder uitwerken", stelt hij.

Bij zijn recente bezoek, dat hij deed na ruim een jaar, viel het de wethouder op dat het "goed gaat" met Suriname. "Er is een economische groei van zes procent, laat ik me vertellen. Maar dat zie je ook" constateert de Hagenaar. "Je ziet enorm veel bedrijvigheid. Er wordt gebouwd, alle schappen zijn vol en wat je in Den Haag kan krijgen vind je daar ook". Ook constateert Baldewsingh geen "exorbitant hoge" prijzen in de winkels. "Maar wat ik niet begrijp is dat er gigantisch geklaagd wordt in het land."

Ook in de familiekring in Suriname hoort hij onbegrijpelijke klachten over de prijzen en dat de regering daar niets tegen doet. "Ik constateer ook op basis van cijfers dat de criminaliteitscijfers naar beneden zijn gegaan en dat er veel politie op straat is". Ook constateert hij schonere openbare ruimten dan vroeger. "Ik kan nog meer zichtbare resultaten en voorbeelden noemen, maar geen enkele Surinamer praat hier met me over. Maar goed ze zullen hun reden daarvoor hebben, ik bemoei me daar niet mee", meent Baldewsingh. "Mijn business is niet Paramaribo of Suriname maar Den Haag. Ik wil hier mijn werk goed doen" zegt de Haagse wethouder.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-06-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics