Nickerie.Net, zondag 13 juli 2008


Diverse sectoren profiteren van Stryker-missie

Ivan Cairo, 12/07/2008

Paramaribo - Met een traditionele ĎParbowasií heeft directeur Rudi Spa van Defensie, de missie van de Stryker, een Amerikaans legervoertuig dat in Suriname wordt uitgetest, gisteren ingeluid.

dWT foto / Ivan Cairo Directeur Rudi Spa van Defensie besproeit de Stryker met bier, als officiŽle aankondiging van de testmissie in Suriname. Onder andere zullen tests uitgevoerd worden op het gedrag van de pantserwagen in het Surinaams tropisch klimaat.-.

De Stryker, die overigens niet is uitgerust met wapens, wordt in een deel van het uitgemijnd gebied bij Moengo getest. Uit mededelingen van betrokkenen kan geconcludeerd worden, dat diverse sectoren in de samenleving voordeel zullen hebben aan dit project. Toch is er nog enige onduidelijkheid of personen die kostgrondjes in het testgebied hebben, daar ongehinderd toegang hebben. De regering gaf uitsluitend toestemming om de pantserwagen te testen op betrouwbaarheid en nut in een tropische omgeving. Tijdens de onderhandelingen met de VS heeft de regering geŽist dat in Moengo een legerkampement wordt gebouwd en de VS heeft dat toegezegd.

Zowel districtscommissaris Theo Sondrejoe als directeur Spa waren er tevreden over, dat de VS voor Suriname heeft gekozen om het vehikel uit te testen. Dat benadrukt volgens hen nog eens de goede banden tussen Washington en Paramaribo. Door het project in Marowijne uit te voeren, zijn voor de lokale bevolking zeker zestig vaste en parttime banen gecreŽerd, zei chargť díaffaires Thomas Genton. Ook bracht hij naar voren dat in verband met de missie voor enkele honderdduizenden dollars aan voedsel, materiaal en diensten is aangetrokken, wat dus economisch voordeel voor de gemeenschap met zich meebrengt. Aan de Ware Tijd zegt Genton, dat de aankopen zoveel als mogelijk bij leveranciers in Moengo en omgeving zijn gedaan. Voorts wordt op basis van de overeenkomst een tele-medisch programma ontwikkeld dat Moengo zal verbinden met de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis.

Volgens districtscommissaris Sondrejoe is een aantal mannen uit het gebied aangetrokken als security guards. De missie onderstreept volgens hem ook de goede militair-civiele samenwerking die de regering nastreeft. Toch ziet hij een minpunt in de voorbereiding van het project. De lokale gemeenschap en vooral eigenaars van kostgrondjes zijn niet of onvoldoende geÔnformeerd. Tegenover de krant stelt hij dat hierdoor vrees is ontstaan bij sommige bewoners. Zo bestaat bij belanghebbenden de indruk dat er in het gebied schietoefeningen gehouden zullen worden, en zij zijn bang om het gebied te betreden.

Er zal echter geen enkel schot vallen, omdat het voertuig geen schiettuig heeft. Maandag heeft de districtscommissaris een onderhoud met de uitvoerders van het project en volgt de komende periode een gezamenlijke voorlichtingscampagne. De tests worden uitgevoerd door Yuma Proving Grounds, de researchafdeling van het Amerikaanse leger. Op het stuk van wetenschappelijk onderzoek lift ook de Technologische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit mee met het project. Zij zal betrokken worden bij bepaalde tests die worden uitgevoerd ten behoeve van de missie.-.

Red. Nickerie.Net -  Extra foto

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-06-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics