Nickerie.Net, dinsdag 15 juli 2008


Acht verdachten bij voortzetting 8 decemberstrafproces

Ivan Cairo,  15/07/2008

Paramaribo - Acht verdachten zijn voor vrijdag 25 juli gedagvaard om voor de Krijgsraad te verschijnen. Dat bevestigt Marjory Sanches, woordvoerder van het ‘8 Decemberstrafproces’ tegenover de Ware Tijd. Bij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen deze verdachten zijn negen getuigen opgeroepen door het Openbaar Ministerie (OM).

Wie er allemaal zijn gedagvaard als verdachten en getuigen, gaf de woordvoerster niet vrij. “Ik ben gebonden aan regels en kan daarover geen informatie verstrekken”, stelt Sanches. “Op de zitting van 25 juli zullen zaken tegen andere verdachten worden behandeld dan die welke op 4 juli zijn voorgegaan”, vervolgt ze. Bij de zitting van 4 juli had advocaat Frank Truideman er zijn ongenoegen over geuit dat een deel van een tijdens het vooronderzoek afgelegde verklaring van een getuige die op 4 juli gehoord zou worden, die ochtend was verschenen in de Ware Tijd. Ook was hij ontstemd over de wijze waarop de voorlichting over het 8 Decemberstrafproces vanuit het ministerie van Justitie en Politie plaatsvindt.

De Krijgsraad vond het onkies dat gedeelten van verklaringen van getuigen die nog niet door het tribunaal gehoord waren, in de pers slingerden. De media en andere betrokkenen wordt gevraagd, wat dit aspect betreft, een pas op de plaats te maken. Krijgsraadspresident Cynthia Valstein-Montnor gaf aan dat de rechtbank niet aan de persvrijheid komt, maar vroeg de media en de overheidsvoorlichting omzichtig om te gaan met inhoudelijke zaken rond het strafproces. Op de zitting van 4 juli is de zaak tegen de verdachten Etiënne Boerenveen, Iwan Krolis, Dick de Bie en Arthy Gorré behandeld.

Tijdens die zitting hebben acht getuigen verklaringen afgelegd. De behandeling van deze zaken is verdaagd naar 1 augustus. Voor die zitting zullen de overige getuigen, aan wie geen dagvaarding uitgereikt kon worden, omdat hun adres onbekend is bij het OM, mogelijk gehoord worden als ze intussen zijn opgespoord.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics