Nickerie.Net, dinsdag 15 juli 2008


Nabestaanden Moiwana-slachting sluiten rouwperiode af

Hugo den Boer, 15/07/2008

MOENGOTAPOE - Met een broko dei dit weekend is de rouwperiode voor de slachtoffers van de Moiwana-slachting op 29 november 1986 afgesloten. Aan de broko dei ging in 2006 een bezoek aan granman Matodja Gazon vooraf, gevolgd door een tot rust brengen van de geesten van de slachtoffers in Moiwana in februari 2007. De broko dei zou aansluitend zijn in april 2007, maar kon door omstandigheden uiteindelijk pas nu worden gehouden.

De rouwafsluiting vond plaats in Moengotapoe, de plaats van herkomst van de slachtoffers. Naast de traditionele afwikkeling van de rouwperiode is de uitvoering van het Moiwana-vonnis in volle gang. De nabestaanden hadden een proces tegen de Staat aangespannen bij het internationaal gerechtshof voor mensenrechten in Costa Rica. Het vonnis bepaalde onder meer een financiŽle vergoeding voor materiŽle schade en morele en publieke excuses van de regering van Suriname aan de nabestaanden. Op 31 juli wordt het Moiwana-monument officieel overgedragen aan de nabestaanden.

Nabestaande Andrť Ajintoena is toch ontevreden over de snelheid waarmee het vonnis wordt uitgevoerd. Volgens hem vindt er stagnatie plaats bij de wederopbouw van Moiwana en wordt er niet serieus gewerkt aan het bergen van stoffelijke overschotten van bepaalde slachtoffers. Ook is het monument na twee jaar, in plaats van de gestelde termijn van een jaar na publicatie van het vonnis opgeleverd. Ajintoena hekelt het feit dat er nog geen aanvang is gemaakt met het gerechtelijk vooronderzoek naar de feiten en daders van de slachting. Procureur-generaal Subhas Punwasi zei in mei nog niet genoeg medewerking te krijgen van mogelijke getuigen. ďIk heb een brief aan minister Santokhi geschreven om te melden dat de nabestaanden klaar zijn om mee te werken aan het onderzoekĒ, is de reactie van Ajintoena.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics