Nickerie.Net, woensdag 16 juli 2008


Bouterse gedagvaard voor 25 juli

Ivan Cairo, 16/07/2008

Paramaribo - Moordverdachte Desi Bouterse moet op 25 juli voor de Krijgsraad verschijnen. Hij is samen met zeven andere van de 24 verdachten gedagvaard om zich te verantwoorden voor de Decembermoorden. De voormalig legerleider en voorzitter van het toenmalig Beleidscentrum, nu gekozen parlementslid, geldt als hoofdverdachte in deze strafzaak. In december 1982 zijn 15 politieke tegenstanders van de toenmalige regering standrechtelijk geëxecuteerd. Ze zijn beschuldigd van het willen plegen van een gewelddadige staatsgreep. Behalve Bouterse zijn ook de verdachten Imro Themen, Iwan Dijksteel, Errol Alibux, Benny Brondenstein, Stephen Dendoe en Jimmy Stolk gedagvaard.

Of Bouterse op 25 juli komt opdagen, is nog de vraag. Hij heeft altijd aangegeven nimmer een voet te zullen zetten in de rechtszaal te Boxel. Een advocaat zegt desgevraagd, dat een verdachte per definitie niet op de zitting hoeft te verschijnen, ook al is een dagvaarding uitgereikt. Verschijning tijdens de zitting is pas vereist wanneer de rechter dat expliciet aangeeft.

Komt de verdachte toch niet, dan zal de magistraat voor de eerstvolgende zitting medebrenging gelasten, zegt de juriste. “Mijnheer Bouterse heeft een advocaat, dus hij hoeft in principe nog niet te verschijnen als het niet noodzakelijk is. Het is dus zijn persoonlijke keuze als hij op de zitting van 25 juli wil komen of niet”, stelt de advocaat.

In totaal zijn voor 25 juli negen getuigen door auditeur-militair John Mohamedamin opgeroepen. De krant verneemt verder dat per verdachte drie getuigen gehoord zullen worden. Verschillende getuigen zullen in de zaak van meerdere verdachten verklaringen moeten afleggen. In de zaak tegen Bouterse zullen de ex-militairen Ohno Flohr en Evert Vrede en de adjudant Chandrikapersad Karpatoe verklaringen moeten afleggen. Flohr en Karpatoe verschenen op 4 juli reeds voor de Krijgsraad toen de zaken werden behandeld tegen Etienne Boerenveen, Arthy Gorré, Iwan Krolis en Dick de Bie.

Zij hadden toen aangegeven dat Bouterse in het Fort Zeelandia aanwezig was toen de 15 mannen werden geëxecuteerd. Vooral militairen van lagere rang zouden in opdracht van hun meerderen op de weerloze slachtoffers hebben geschoten. De behandeling van de zaak tegen De Bie, Gorré en Boerenveen wordt op 1 augustus voortgezet. Voor Krolis is nog geen datum bepaald. Hij is voor de zitting van 1 augustus verhinderd.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics