Nickerie.Net, donderdag 17 juli 2008


Harrinanan Oemraw: ‘Geschatte 25.000 hectare inzaai haast niet haalbaar’

Geplaatst: 17/07/2008

Nickerie -  Padieproducenten in Nickerie zetten hun beste beentje voor om op hun rijstarealen het maximale eruit te kunnen halen. Aanhoudende regens bemoeilijken hun werkzaamheden in verschillende landbouwgebieden. Volgens Harrinanan Oemraw van de SPBA, vormt het teveel aan water in de Groothenarpolder en het Nannigebied een dreigend gevaar voor de arealen.

Oemraw zegt dat als gevolg van een dambreuk het erg nadelig kan zijn. In de buurt van het ICUG zegt Oemraw dat er een gat is ontstaan, maar dat de instanties reeds bezig zijn dit probleem op te lossen. In de middenstandpolder zegt Oemraw dat de situatie heel anders ligt. Daar hebben de boeren geen last van water, maar zitten met een sluisprobleem, waarbij water vrijelijk af en aan kan stromen vanwege twee grote gaten. Dit heeft tot gevolg gehad dat van de boeren hun padieaanplant weggerot is. Dit verlies betekent extra kosten voor ze.

De boeren hebben toch nog geprobeerd om wat bij te zaaien, maar veel hoop van herstel is er niet, zegt Oemraw. De Middenstandspolder die bijkans 1600 hectare groot is, zal helaas niet vol kunnen worden ingezaaid. De steeds stijgende prijzen van brandstof en smeermiddelen drukken steeds zwaarder op het budget van de padieproducenten. Met betrekking tot dit probleem en de prijs voor het komende seizoen, zei Oemraw dat boeren het steeds moeilijker krijgen. Hij zegt te hopen dat de regering positief inspeelt op het voorstel van Venezuela, waarbij goedkope olie vanuit dit land heel voordelig zal uitpakken voor Suriname. Over de komende padieprijs, zei Oemraw voorzichtig, dat hij geen exacte prijs kan noemen, maar dat deze wel hoger moet liggen. Oemraw heeft verder aangekaart dat de geplande inzaai van 25.000 hectare moeilijk te halen zal zijn. De inzaai die nog steeds gaande is, duurt nog ongeveer veertien dagen.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

17-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics