Nickerie.Net, donderdag 17 juli 2008


Staatsolie model voor nieuwe aluminiummaatschappij

Vernon Texel, 17/07/2008

Paramaribo - Staatsolie Maatschappij NV staat model voor de nieuw op te richten aluminiummaatschappij. De regering studeert nog op enkele technische zaken om de oprichting van de aluminiumplant soepel te laten verlopen. “Maar het lijkt er veel op dat het volgens het Staatsolie-model moet gaan functioneren”, zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

Via de plant wil de regering ook het lokaal ondernemerschap stimuleren door de juiste condities te scheppen. De Staat komt namelijk in met de grondstoffen. “We hoeven niet per definitie met kapitaal in te komen. Belangrijker is dat de overheidsbetrokkenheid prominent is. Dit kan via het toewijzen van leden van de raad van commissarissen”, legt vicepresident Ramdien Sardjoe uit. Over het besluit tot de oprichting van het aluminiumbedrijf bestaat er brede consensus in de regering. “De formalisatie is bijna rond en oprichting is slechts een kwestie van enkele maanden”, benadrukt de regeringsleider.

Toch gaan de gesprekken met BHP-Billiton en Alcoa gewoon door, ondanks knelpunten. “De oprichting van de entiteit is een duidelijk teken dat we ons niet afhankelijk wensen op te stellen van de twee multinationals”, benadrukt Sardjoe. Er bestaat ruimte voor derden om erin te participeren. De bauxietreserves in het Bakhuysgebied en de bestaande infrastructuur in West-Suriname worden de belangrijkste inzet van de Staat. Een internationaal consultancybedrijf is nu bezig de waarde hiervan vast te leggen. "Onder andere moeten ze gaan uitrekenen de waarde van de infrastructuur die al daar ligt. In de jaren zeventig hebben we geïnvesteerd in het spoor, de haven en dergelijke, en nu moeten al die zaken gekapitaliseerd worden", verduidelijkte Rusland recentelijk nog. Dit alles moet Surinames onderhandelingspositie versterken.

Er is ruim 800 miljoen US dollar nodig om de bauxietreserves in het Bakhuysgebied te ontginnen. De aluminiummaatschappij moet zich in joint-venture met BHP-Billiton richten op levering van bauxiet erts aan de Suralco-raffinaderij te Paranam. Of een andere optie is dat geparticipeerd wordt in een geïntegreerde aluminiumindustrie in West-Suriname, al dan niet met de huidige partners Suralco en BHP-Billiton.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics