Nickerie.Net, zaterdag 19 juli 2008


Gerard Spong: ‘Bouterse had allang in voorlopige hechtenis moeten zijn’

Eric Mahabier, 18/07/2008

DEN HAAG - Hoewel het aan hem is te bepalen welke “proceshouding hij “verkiest”, zal Desi Bouterse door niet te verschijnen voor de krijgsraad op 25 juli, afbreuk doen aan zijn geloofwaardigheid. Bouterse had allang in voorlopige hechtenis genomen moeten worden. Deze reactie geeft de Nederlandse strafpleiter Gerard Spong desgevraagd aan dWT. Hij heeft jarenlang de regering en het Openbaar Ministerie in Suriname geadviseerd in het 8 Decemberstrafproces. Ook Spong deelt de mening van andere juristen dat Bouterse niet verplicht is op de zitting van 25 juli te verschijnen.

Gerard SpongGerard Spong

“Wel kan de krijgsraad tegen een verdachte die niet is vertegenwoordigd op de zitting, een bevel tot medebrenging gelasten. Het Openbaar Ministerie is verplicht dit bevel ten uitvoer te leggen”, benadrukt de strafpleiter, die goed is ingewijd in het Surinaams rechtssysteem. Volgens Spong geeft de dagvaarding voor de zitting van 25 juli aan dat er schot is in deze strafzaak.

“Het toont aan dat de krijgsraad de zaak nu voortvarend en binnen de redelijke termijn wenst te behandelen. De krijgsraad is daartoe verdragsrechtelijk verplicht”, stelt de voormalige adviseur verder. In een eerder interview liet hij weten dat elk proces in een redelijk termijn afgehandeld dient te worden. Hij vindt dat Nederland het heel proces scherp dient te volgen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

18-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics