Nickerie.Net, dinsdag 22 juli 2008


Guyana werkt verder aan verbetering concurrentievermogen rijstindustrie

Geplaatst: 22/07/2008

Nickerie -  De Guyanese overheid is met de realisatie van een miljoenen zaaizaadinstallatie te Black Bush, een van haar beloften nagekomen om een handje te helpen aan de verbetering van het concurrentievermogen van rijst binnen de sector. De opzet van deze installatie, welke een bedrag van 50 miljoen vertegenwoordigt, ligt goed op locatie, daar Black Bushpolder een van de voornaamste gebieden is waar enorm veel padie wordt geplant. De faciliteit te Lesbeholden werd geconstrueerd in het kader van het project Ď veilig voedselí van FAO/Cariforum/Caricom. De financiering van het project is gedaan door de regeringen van ItaliŽ en Guyana zelf. De faciliteit heeft mogelijkheden tot het drogen, opslaan en het produceren en uittesten van zaaizaad. De Guyanese overheid heeft de nadruk gelegd op de rijstsector daar die een essentiŽle rol speelt in de economische stabiliteit van Guyana.

Landbouwminister Robert Persaud zegt dat de nieuwe faciliteit de zaaizaadproductie voor het land moet opvoeren en moet bijdragen aan de verbetering van de opbrengsten. Voorts zei de bewindvoerder dat de landbouwers een dusdanige productie moeten halen die voldoet aan de kwaliteitsnorm van de internationale markt. De landbouwers worden ondersteund door de GRDB die hen aangeeft dat er gebruik moet worden gemaakt van een bepaalde type zaaizaad die meer opbrengsten geeft en ook een betere prijs. Ondanks de globale uitdagingen binnen de rijstindustrie zal volgens Persaud de vraag naar rijst vanuit Guyana groot zijn en wordt er vanaf nu al gewerkt om meer te produceren.

Donald Ramotar, parlementslid van de PPP, zei dat met de visie van het beleid, gehoopt wordt dat het gebied binnen niet al te lange tijd kan uitgroeien tot de broodmand van het land. Volgens Ramotar is Black Bushpolder een belangrijke rijstexporteur geworden, wat niet alleen de landbouwers ten goede komt, maar ook voorziet in voedsel voor het land, terwijl er ook nog werkgelegenheid wordt gecreŽerd. Donald Ramotar zei ook dat ondanks de internationale concurrentiestrijd, het land moet blijven investeren om de productiekosten zoveel mogelijk omlaag te drukken. ĎAs we broaden the base of the industry, we are looking to add value to what is being doneĒ, woorden van Ramotar te Black Bushpolder. Met de ingebruikname van de installatie zullen o.a. bederf en verspilling van padie uit de velden aanzienlijk verminderd worden. In dit gebied zijn ongeveer 800 padieproducenten actief waarvan 42% behoort tot de kleinschalige producenten.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

22-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics