Nickerie.Net, dinsdag 22 juli 2008


Hildenberg mikt op drie procent begrotingstekort

Eric Mahabier, 21/07/2008

NIJMEGEN - Minister Humphrey Hildenberg van Financiën mikt komend begrotingsjaar op een begrotingstekort van rond de drie procent van het bruto binnenlandsproduct (bbp). Suriname zit al een paar jaar op een begrotingstekort onder de drie procent, "maar klaarblijkelijk vinden sommigen dat niet helemaal in orde. Maar voor de economie is dat wel goed", zegt Hildenberg aan dWT. Hoewel dit pas tegen het eind van het jaar kan worden berekend, verwacht Hildenberg ook dit jaar een economische groei van rond de vijf procent. "Pas tegen het eind van het jaar kan je zeggen wat die groei is geweest. Maar we hopen dat het nagenoeg hetzelfde is als wat we het vorig jaar hebben gehad. Dat was ongeveer vijf punt zoveel."

Humphrey Hildenberg

Volgens de bewindsman zijn de voorbereidingen voor de indiening van de begroting over het dienstjaar 2009 in volle gang. President Ronald Venetiaan moet grondwettelijk op woensdag 1 oktober de nieuwe begroting aan het parlement aanbieden. Het staatshoofd houdt dan ook zijn jaarlijkse redevoering.

Hildenberg zegt dat hij wacht op de bijdrage die de ministeries moeten leveren, om dan na te gaan wat de cijfers voor het komend dienstjaar precies worden. Op de vraag of de Surinaamse economie de goede kant opgaat, reageert hij: “Dat bepalen Surinamers over het algemeen zelf. De bevolking bepaalt of de economie op het goede spoor is. Maar als we kijken naar de macro-economische omgeving, dan zouden we als econoom moeten concluderen, ja.” Om de economie in het gareel te kunnen houden, vindt Hildenberg dat het begrotingstekort verder teruggebracht moet worden. "Maar ja, wij mikken op een tekort van drie procent; gaandeweg zullen we zien wat het wordt."

Volgens de bewindsman hoeven de goede economische cijfers geen issue te worden bij de verkiezingen in 2010. "Verkiezingen zijn verkiezingen en daar kan van alles invloed op hebben. De verkiezingen zijn over twee jaar en ik neem aan dat wat nu eigenlijk item is, over twee jaar geen item voor de verkiezingen hoeft te zijn." Over de impact die de kosten van de verkiezingen op de economie kunnen hebben, wil Hildenberg nog geen uitspraak doen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics