Nickerie.Net, dinsdag 22 juli 2008


Oliekrediet maandelijks 300.000 vaten

Vernon Texel, 21/07/2008

Paramaribo - Suriname gaat onder de Petrocaribe-deal maandelijks 300.000 vaten olie (47,7 miljoen liter) afnemen van Venezuela. Een dagelijkse behoefte van 10.000 vaten. In grote lijnen hebben de landen al een akkoord en worden er al voorbereidingen getroffen om snel te participeren. “Het quotum is min of meer vastgesteld op basis van onze maandelijkse behoefte, maar het betekent niet dat we per se alles hoeven af te nemen”, zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) aan de Ware Tijd. De brandstof zal wel tegen de marktconforme prijs worden opgekocht “met het voordeel dat we niet alles direct hoeven te betalen.” Surinames maandelijkse olierekening ligt rond de 40 miljoen US dollar en blijft stijgen door de onzekere prijzen op de wereldmarkt. Naarmate de olieprijs verder stijgt, wordt de deal echter voordeliger.

Gregory Rusland.-

Zolang de referentieprijs voor Brentolie uit de Noordzee boven de 100 dollar per vat (159 liter) blijft, moeten de landen die deel uitmaken van Petrocaribe maar veertig procent van hun oliefacturen uit Venezuela binnen negentig dagen betalen. Als de prijs boven de 200 dollar per vat uitkomt, vermindert dat aandeel zelfs tot dertig procent. Dit is aan het einde van de Petrocaribe-top op 13 juli in Maracaibo afgesproken met de Venezolaanse president Hugo Chávez. Rusland vertegenwoordigde president Ronald Venetiaan op die vergadering. Zeventien landen in Centraal-Amerika en het Caribisch Gebied maken deel uit van deze overeenkomst.

Petrocaribe werd in 2005 opgezet door Venezuela om arme landen in de regio te helpen. Tot de recente top moesten de lidstaten van Petrocaribe 50 procent van hun oliefacturen uit Venezuela binnen de 90 dagen betalen. De rest van het bedrag wordt omgezet in leningen over 25 jaar, met een gratieperiode van twee jaar een interest van amper één procent. Volgens Venezuela hebben de betrokken landen daarmee de afgelopen drie jaar al 921 miljoen dollar uitgespaard. Venezuela investeerde al een deel van zijn inkomsten uit de olieverkoop in de Petrocaribe-landen in de welzijnssector in die landen.

Caracas wil nog meer aandacht schenken aan de humanitaire noden van zijn partnerlanden. Andere afspraken in het kader van het Venezolaanse Petrocaribe-initiatief moeten ook de voedselproductie opkrikken. "Petrocaribe moet een schild worden tegen de crisis, om ons te beschermen tegen honger”, verklaarde Chávez. Ook is hij niet vies van ruilhandel. Chávez moedigde de partnerlanden nog eens aan hun oliefacturen te betalen “met vee, bonen of toeristische diensten.” Venezuela voert meer dan zestig procent van de levensmiddelen die het nodig heeft in, en door de ruilhandel kan het land deviezen besparen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics