Nickerie.Net, dinsdag 22 juli 2008


Over een maand startovereenkomst met BHP-Billiton

Vernon Texel, 21/07/2008

Paramaribo - Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen verwacht over vier weken een startovereenkomst met BHP-Billiton te kunnen sluiten over de ontginning van bauxiet in het Bakhuysgebied. “Daarin komen de hoofdlijnen te staan hoe we de samenwerking in West-Suriname willen gaan invullen.” Eerder dit jaar bood de Australische mijnbouwgigant buiten het Memorandum of Understanding met de Suralco om, een voorstel aan aan de regering om tot een akkoord te komen voor het delven van de bauxietreserves van het Bakhuysgebergte.

Minister Gregory RuslandMinister Gregory Rusland

Dit betekende vrijwel direct het einde van het gezamenlijk optrekken van de partners in deze onderhandelingen met de Staat. De regering besloot uiteindelijk afzonderlijk met de maatschappijen om de tafel te gaan. “Suralco moet echter nog haar documenten presenteren over hoe ze hun deel in dit project gaan invullen”, zegt Rusland. De Staat wil zich echter niet meer afhankelijk voelen ten opzichte van de bedrijven en denkt zelfs luidop over het oprichten van een eigen aluminiummaatschappij, omdat hij nog steeds vasthoudt aan een geïntegreerde bauxietindustrie.

Vicepresident Ramdien Sardjoe verklaarde afgelopen week nog dat met het oprichten van de entiteit, Suriname zich losbreekt van de afhankelijke positie die het jaren heeft gehad ten opzichte van de multinationals. Er is ruim 800 miljoen US dollar nodig om de bauxietreserves in het Bakhuysgebied te ontginnen. De aluminiummaatschappij moet zich in joint-venture met BHP-Billiton richten op levering van bauxieterts aan de Suralco-raffinaderij te Paranam. Een andere optie is dat wordt geparticipeerd in een geïntegreerde aluminiumindustrie in West-Suriname, al dan niet met de huidige partners Suralco en BHP-Billiton.

Verscheidene internationale bedrijven zouden interesse hebben getoond voor de winning van bauxiet in West-Suriname. Minister Rusland zegt dat er ook wordt gesproken met BHP Billiton over samenwerking bij de bouw van een stuwdam met waterkrachtcentrale en een smelterij. Ondertussen heeft ook het Zwitserse Glencore International AG zich aangemeld voor het Bakhuys-bauxiet. Eerder waren het de Chinezen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics