Nickerie.Net, woensdag 23 juli 2008


25.000 ton padie nog steeds niet afgezet in het buitenland

Beta Debidien, 23/07/2008

NIEUW-NICKERIE - Iets meer dan 25.000 ton padie van de afgelopen voorjaarsoogst, kan nog steeds niet worden afgezet in het buitenland. De strakke houding van het ministerie van Handel en Industrie heeft gemaakt dat verwerkers/exporteurs aan het begin van de voorjaarsoogst moeilijk aan een exportvergunning konden komen. Het product ligt nog in de schuren. Deze situatie brengt mogelijk de opkoop van natte padie bij de najaarsoogst die eind augustus 2008 moet starten, in gevaar.

dWT foto/Beta Debidien De rijst ligt verpakt in de schuur van een molenaar. 25.000 ton padie van de najaarsoogst ligt nog in de schuren

Enkele maanden terug, toen de prijs van rijst in het buitenland hoog was, heeft de overheid de export vergunningsplichtig gesteld. “Door deze maatregel is de totale export ook in gedrang gekomen, omdat het weken duurt voordat men over een vergunning kan beschikken”, zegt exporteur Bhagwatpersad Ramadhin. “Omdat het in orde maken van de exportvergunning te lang duurde, keken de buitenlandse opkopers van onze rijst uit naar andere mogelijkheden om zich te bevoorraden.” Volgens Ramadhin zijn die markten nu ook verzadigd. Hij vindt dat de overheid de export niet vergunningsplichtig had moeten stellen, omdat er voldoende rijst beschikbaar was voor de lokale markt.

“Maandelijks hebben wij 1.500 tot 2.000 ton rijst nodig voor onze mensen en dat is gegarandeerd.” De regering moet haar bijdrage leveren om dit probleem spoedig te verhelpen. Ten eerste zullen de vergunningen vrij gegeven moeten worden en daarnaast moet de regering uitkijken naar markten in bijvoorbeeld in Brazilië. De verhoogde brandstofprijzen maken dat ook de productiekosten bij de afgelopen inzaai enorm zijn gestegen. De producenten gaan via de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) bij de regering aandringen op het in orde krijgen van zaken. De leiding van het ministerie van HI was niet bereikbaar voor een reactie.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

23-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics