Nickerie.Net, donderdag 24 juli 2008


Economist Intelligence Unit: Populariteit Wijdenbosch verrassend

Vernon Texel, 24/07/2008

Paramaribo - Rechtstreekse presidentsverkiezingen zouden Jules Wijdenbosch opnieuw het presidentschap opleveren. Ruim tweederde van de kiezers heeft geen moeite het voormalig staatshoofd opnieuw het roer van de staat toe te vertrouwen. “Uiterst verrassend”, vindt de Economist Intelligence Unit (EIU) de populariteit van Wijdenbosch in de samenleving. Dit rijmt namelijk slecht met zijn desastreus verlopen zittingsperiode van 1996 tot 2000.

Toch geeft maar liefst 65 procent van de kiezers hem de voorkeur boven 51 procent voor Desi Bouterse. Zittend president Ronald Venetiaan volgt op straatlengte afstand met slechts 23 procent. Het in Londen gevestigde financieel instituut verwacht overigens niet dat Bouterse – mede door het strafproces tegen hem– zich opwerpt als presidentskandidaat van zijn onlangs geproclameerde Nationaal Democratisch Platform (NDP) 2008. Een rol die echter wel (weer) weggelegd kan zijn voor Wijdenbosch, maar ook NDP-ondervoorzitter Jenny Geerlings-Simons gooit hoge ogen.

Jules Wijdenbosch

Opmerkelijk is ook het breed draagvlak waarop DNA-ondervoorzitter en A-Combinatietopper Caprino Alendy kan bogen. Met ruim 49 procent steun van de bevolking is hij op dit moment verreweg het ‘populairste’ coalitielid. EIU acht het echter onwaarschijnlijk dat hij op een breed draagvlak kan rekenen om ooit het presidentschap te veroveren. Verder wordt niet verwacht dat vicepresident Ramdien Sardjoe het ambtsketen van Venetiaan zal overnemen of dat het huidige staatshoofd nog een gok zal wagen voor een vierde termijn. Het pad naar de verkiezingen ziet er voor de regering ook niet rooskleurig uit.

De Nieuw Front-plus coalitie gaat nog steeds gebukt onder persoonlijke, politieke en etnische spanningen “waar voornamelijk Pertjajah Luhur bij betrokken is”. “Ondanks nieuwe spanningen of zelfs een mogelijk opbreken van de coalitie blijven de verschillen tussen de partners beheersbaar en zal de regering blijven aanzitten tot 2010”, verwacht de EIU. Echter zal de regeercoalitie hard moeten knokken om de gunsten van het volk, omdat het vertrouwen in beleidsmakers enorm is gedaald. Nog maar minder dan twintig procent van de bevolking geeft haar steun aan de huidige regeerders. Dit kan echter in aanloop naar de verkiezingen veranderen als de effecten van de “robuuste economische groei en macro-economische condities duidelijker worden”.

“Desondanks blijft de huidige oppositie zich krachtig opdringen en wordt een geduchte tegenstander naar 2010.” Meer dan 46 procent van de bevolking geeft zijn steun aan het NDP-2008. “Een sterke voorsprong”, benadrukt EIU. De (gebundelde) oppositie heeft echter een groot probleem. Een eventuele veroordeling van Bouterse kan namelijk ontaarden in een ware machtsstrijd binnen de Nationale Democratische Partij.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

24-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics