Nickerie.Net, donderdag 24 juli 2008


Padieproducenten roepen hulp vp in

Beta Debidien, 24/07/2008

NIEUW-NICKERIE - Padieproducenten, aangesloten bij de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), hebben via hun bestuur vicepresident (vp) Ramdien Sardjoe gevraagd in te grijpen in de export van rijst- en rijstproducten uit het district Nickerie. De boeren zijn bang dat straks, bij de komende najaarsoogst, hun padie in de velden blijft liggen, omdat er onvoldoende opslagruimte aanwezig zal zijn. De vp is gevraagd zijn invloed aan te wenden om de vergunningen vrij te krijgen, zodat de export van rijst vlot kan geschieden.

Padi staat in bloei en zal in augustus worden afgeoogst. De export van rijst verloopt heel stroef. Boeren vrezen dat hun padie in het veld zal blijven staan door gebrek aan opslagcapaciteit (dWT foto/Martin Redjodikromo)

"We kunnen ons niet voorstellen dat het ministerie van Handel en Industrie (HI) plotseling met een regel komt dat de export vergunningsplichtig wordt gesteld, terwijl hetzelfde ministerie weet dat de rijstsector geliberaliseerd is", stellen de boeren. "Door deze maatregel van HI kunnen wij niet profiteren van de gunstige prijzen van rijst op de wereldmarkt", zegt landbouwer Bharos. Voor dit seizoen heeft hij flink geÔnvesteerd in de rijstsector en kijkt uit hoe dit probleem aangepakt wordt. "Wij van de SPBA hebben het ministerie van HI al erop gewezen dat de rijstsector in problemen zal geraken nu de export aan banden is gelegd", zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de boerenorganisatie.

Volgens hem zal dit systeem van HI nooit goed werken, om een manier te creŽren speciaal om de lokale markt te voorzien van het hoofdvoedsel. "In ons land wordt er voldoende rijst geproduceerd om alle mensen te voeden. Er is zelfs sprake van een overschot van ongeveer 20.000 ton rijst." Oemraw blijft erbij dat de overheid tot nu toe heel weinig heeft gedaan voor de rijstsector. "De meeste projecten en andere die nog in uitvoering zijn, zijn grotendeels te danken aan donormiddelen, verkregen uit het buitenland. Zelfs de restitutie op verbruiksbelasting op brandstof heeft de regering geweigerd terug te geven aan de belanghebbenden.".-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

24-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics