Nickerie.Net, donderdag 24 juli 2008


In bananenkwestie Ferrier wil Nederlandse steun voor Suriname

Eric Mahabier, 24/07/2008

DEN HAAG - CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier wil weten welke positie Nederland inneemt in het bananendispuut tussen Latijns-Amerika, ACP en de Europese Unie (EU). Samen met fractielid Jan ten Hoopen heeft ze gisteren schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. Beide politici willen van de staatssecretaris onder meer weten of "Nederland de positie van Suriname en andere ACP-landen in Geneve" steunt om niet akkoord te gaan met de door de Wereldhandelsorganisatie voorgestelde regeling. "Zo neen", moet Heemskerk het Nederlandse standpunt motiveren, zeggen beide kamerleden.

Latijns-Amerikaanse landen zijn niet te spreken over de bevoorrechte positie die de voormalige koloniŽn in Afrika, AziŽ en het Caribisch Gebied (ACP-landen) hebben bij de invoerrechtenvrije afzet van bananen op de Europese markt. Latijns-Amerikaanse landen, die veel bananen produceren en de Verenigde Staten van Amerika en multinational Chequita achter zich hebben, moeten 176 euro per ton betalen voor hun bananen. Pascal Lamy, topman van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), eist van de Europese Unie dat de invoerrechten voor Latijns-Amerika in 2015 nog maar 116 euro per ton bedragen. De ACP-landen zien dit besluit als een dodelijke slag voor niet alleen de bananenindustrie, maar ook de eigen ontwikkeling en de armoedebestrijding.

Minister Clifford Marica van Handel en Industrie is in Europa voor deze belangrijke zaak. Hij heeft onder meer voorgesteld dat er een langere overgangsperiode komt waardoor bananen van de ACP-landen concurrerend gemaakt kan worden ten opzichte van die van Latijns-Amerika. Ferrier en Ten Hoopen willen van de Nederlandse staatssecretaris weten hoe hij het voorstel van Lamy beoordeelt. "Wat is de inzet van Nederland in de bredere discussie rondom bananen tijdens deze WTO", vragen beide leden van de CDA-fractie. Omdat deze kwestie van enorm belang is, en er besprekingen hierover gevoerd worden, hebben beide kamerleden er bij de staatssecretaris op aangedrongen de vragen binnen een week en vůůr het einde van de WTO-besprekingen in Geneve, te beantwoorden.

"Ik ben benieuwd wat de positie van Nederland is. Ik verwacht ondersteuning van Nederland voor Suriname", zegt Ferrier aan dWT. Volgens haar informatie geeft Frankrijk in deze strijd ondersteuning aan de ACP-landen, mede vanwege Frans-Guyana. Ferrier zegt dat zij over deze kwestie contact heeft gehad met een Franse parlementariŽr, die ook uitkijkt naar de positie van Nederland in deze. "Wij hebben een overeenkomst met ACP en wij moeten hen die ondersteuning geven", vindt Ferrier.-.

dWT foto CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

24-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics