Nickerie.Net, vrijdag 25 juli 2008


SLM Jumbo 747 wijkt voor zuinigere en hyper moderne Boeing 777-200ER

Vernon Texel, 25/07/2008

Paramaribo - Na vijf jaren dienst moet de ‘trots van Surinam Airways, de Boeing 747-300, in april 2009 wijken voor de nieuwere en brandstofzuinigere Boeing 777-200ER (Extended Range). Bedrijfseconomisch is handhaving van het oude brandstofslurpende toestel niet meer verantwoord, omdat de SLM nog met grote moeite zijn brandstofrekening kan voldoen.

Foto/collectie Boeing De Boeing-fabrikant presenteert zijn nieuwe 777-200ER aan het publiek in Seattle, de Verenigde Staten. Dit type toestel vervangt in april 2009 SLM’s trots, de 747-300, die dan in de verkoop gaat.-.

Binnenkort wordt met assistentie van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, FAA, en de Boeing-fabrikant het certificeringsproces opgestart om het toestel volgens planning in de lucht te krijgen. “In studie is nu of we het toestel gaan kopen of leasen. Dit besluit moeten we in overleg met de regering nemen”, zegt SLM-directeur Henk Jessurun. De aanschafprijs van de tripple 777, met een capaciteit van tussen de 300 en 400 stoelen, is 200 miljoen US dollar.

Geld dat niet voor het rapen ligt. Binnen het luchtvaartbedrijf is een taakgroep ingesteld die samen met de Surinaamse Burgerluchtvaart en Veiligheidsautoriteit (CASAS) dit “groot project moet voorbereiden”. Jessurun deed gisteren op een persconferentie op het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) mededelingen hierover.

Naast deze stap heeft TCT-minister Richel Apinsa een voorstel bij de ministerraad ingediend om de prijzen van vliegbiljetten op het traject Paramaribo-Amsterdam tussen 10 en 80 US dollar te verhogen. Dit als antwoord op het mogelijk uitblijven van staatssubsidie aan de SLM, die maar niet uit de rode cijfers kan komen. “Dit is één van de oplossingen om het bedrijf te helpen. Wat de regionale routes betreft zullen we ook daar opties bekijken om het bedrijf financieel sterker te maken”, zegt de bewindsvrouw.

Henk Jessurun.-

Het opstarten van de Miami-route, na zestien jaar, op 25 augustus vormt onderdeel hiervan. Voorlopig zal dit nog via Aruba moeten plaatsvinden, omdat er nog enkele veiligheidszaken in orde moeten, waaronder administratieve en het installeren van een veiligheidscommissie. Dit is afgesproken met de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. Maar de vorderingen die tot nu toe op dit vlak zijn bereikt zijn voldoende geacht om het verbod voor de national carrier op te heffen. Deze werd langer dan tien jaren uit het Amerikaanse luchtruim verbannen. Als de andere zaken eenmaal in orde zijn, mag Surinam Airways dan rechtstreeks vliegen tussen Paramaribo en Miami.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

25-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics