Nickerie.Net, maandag 28 juli 2008


Drama Nickerie brengt veiligheid scholen ter discussie Minov-top dinsdag in rijstdistrict

Filia Enser, 26/07/2008

Paramaribo - Het drama van donderdag in het rijstdistrict Nickerie heeft het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) aangezet om te discussiëren over de veiligheid op onze scholen. “Een school zal je nooit voor 100 procent kunnen beveiligen, maar er moeten wel maatregelen getroffen worden waardoor personen zich veilig voelen”, zegt Henri Ori, beleidsadviseur op het departement. Over het algemeen zijn scholen in Suriname slecht beveiligd. “Toch vraag je je af hoe dit heeft kunnen gebeuren en dat niemand ingrijpt.” Vaak als er iets ernstigs gebeurt, heeft men de neiging om te blijven staan.

Ook bij het incident in Nickerie kan hetzelfde zijn gebeurd zijn dat er uit schrik niet is gereageerd. Volgens Ori is het te vroeg om conclusies te trekken. Hij mist enkele details maar verwacht die maandag al te hebben. Zo bevreemdt het Ori dat het slachtoffer uit de klas is gehaald en dat niemand heeft kunnen optreden.

Gisteren verschenen slechts veertig leerlingen van de OS Kisoensinghschool op school. Ze hadden hun ouders bij zich. De ouders wilden allen weten hoe laat de school zou sluiten. De leerlingen zijn bang om de school te bezoeken. Er is professionele hulp aangeboden aan de kinderen. Enkelen van hen hebben de dokter bezocht. Zo heeft het vijfjarig zusje van Farousha vanuit haar klas gezien hoe haar zus is vermoord.

Ze kan het niet verwerken en blijft telkens praten over wat zij heeft gezien. Intussen heeft de familie Khodabaks bezoek gekregen het Minov in Nickerie. Ook maatschappelijke werkers hebben zij ter beschikking. De vader van de vermoorde tienjarige Farousha Khodabaks zegt dat hij het op prijs stelt dat hij zoveel steun krijgt. De familie zal daaruit kracht putten omdat ze weet dat ze Farousha niet meer terugkrijgt, zegt vader Asif. In totaal bracht de twaalfjarige PK Farousha donderdagmorgen dertien messteken toe. Het meisje overleed ter plekke. De ouders van de leerlingen van de OS Kisoensinghschool vrezen voor de veiligheid van hun kinderen.

Op het reguliere overleg met Minov-minister Edwin Wolf is veiligheid op scholen punt van bespreking. Vroeger waren er conciërges die een oogje in het zeil hielden, maar intussen zijn die wegbezuinigd, wat geen goede zaak is.

Volgens waarnemend hoofd van de Inspectie Basisonderwijs, Remi Pollack, is de dader niet van school afgeschreven, maar heeft hij de school langer dan een week niet bezocht. Volgens voorlopige informatie was de leerkracht op het moment van het voorval in de klas. Een topdelegatie van het Minov reist dinsdag met psychologen naar Nickerie. Volgens Pollack moeten de leerkrachten en leerlingen dringend worden begeleid. De Inspectie Basisonderwijs is niet bekend met dergelijke voorvallen. Het Minov heeft nooit eerder een dergelijk incident geregistreerd.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

26-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics