Nickerie.Net, zaterdag 26 juli 2008


Advocaat Bouterse bedenkt nieuwe list

PARAMARIBO - Zal de waarheid over de Decembermoorden ooit aan het licht komen? Zo kort als de daders in 1982 in Fort Zeelandia nodig hadden om tot een vonnis over hun slachtoffers te komen, zo lang lijkt 26 jaar later de berechting van de verdachten te gaan duren. Met dank aan mr. Irwin Kanhai. De kleurrijke advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse laat geen mogelijkheid onbenut om de inhoudelijke behandeling van het monsterproces tegen te houden of te vertragen. Vorig jaar al trok hij de aandacht met een spervuur van verweren, die stuk voor stuk sneuvelden, maar wel voor oponthoud zorgden.

Advocaat Bouterse bedenkt nieuwe list [Irwin Kanhai, de kleurrijke advocaat van Bouterse, laat geen mogelijkheid onbenut om de inhoudelijke behandeling van het monsterproces tegen te houden of te vertragen. Foto ANP/Ed Oudenaarden] Irwin Kanhai, de kleurrijke advocaat van Bouterse, laat geen mogelijkheid onbenut om de inhoudelijke behandeling van het monsterproces tegen te houden of te vertragen. Foto ANP/Ed Oudenaarden

Gisteren boekte Kanhai, die ruim een half uur te laat op de zitting verscheen, weer een succesje met deze strategie. Ditmaal had hij zijn pijlen gericht op rechter Cynthia Valstein-Montnor ťn haar echtgenoot. De laatste zou als vechtsportinstructeur gratis gebruik mogen maken van een sportzaaltje in Paramaribo dat toebehoort aan de Nationale Partij Suriname, de belangrijkste politieke tegenspeler van de Nationale Democratische Partij van Bouterse. Voor Kanhai aanleiding de onpartijdigheid van Valstein in twijfel te trekken en haar als rechter te wraken.

Geen ijzersterke zaak, maar omdat de krijgsraad moeilijk over de partijdigheid van zijn eigen voorzitter kan beslissen, restte Valstein geen andere mogelijkheid dan de kwestie voor te leggen aan het Hof van Justitie en het onderzoek naar de betrokkenheid van de voormalige legerleider te schorsen.

Over Kanhais verzoek het proces tegen zijn cliŽnt zonder journalisten voort te zetten, wilde de krijgsraad gisteren geen uitspraak doen. Volgens Kanhai worden de belangen van Bouterse ernstig geschaad door media-aanwezigheid bij de zittingen op de marinebasis Fort Boxel.

Maar ook zonder juridische listen is het maar de vraag of de ware toedracht van de 'decembergebeurtenissen', zoals de moorden in de rechtszaal eufemistisch worden omschreven, duidelijk zal worden.

Exemplarisch was het verhoor gisteren van een oud-militair die tijdens de moorden in Fort Zeelandia werkzaam was geweest. De man wilde nog wel erkennen dat hij tot drie maal toe, verspreid over de dag en de nacht, schoten had gehoord en ook de stoffelijke resten van drie slachtoffers had zien liggen, maar het was niet bij hem opgekomen zijn collega-militairen te vragen wat er aan de hand was. Tijdens het verhoor door de rechter-commissaris had hij verklaard niet te kunnen zeggen of Bouterse tijdens de moorden in Fort Zeelandia aanwezig was geweest. Gisteren beweerde hij stellig dat de bevelhebber er niet was.

Op de zevende zittingsdag werd eens temeer duidelijk dat het proces tegen de 25 verdachten een langdurige en moeizame aangelegenheid wordt. Justitie krijgt ook nog eens de nodige tegenslagen te verwerken. Achter de tafel van de militair auditeur zat gisteren Roy Elgin, omdat aanklager John Mohammedamin met gezondheidsklachten in het ziekenhuis is opgenomen.

Dat tijdens de zitting enkele malen de stroom uitviel, paste wonderwel in het beeld van een kwetsbare rechtstaat Suriname, die zich moeizaam opricht om schoon schip te maken met het verleden van een militaire dictatuur.

Voor de nabestaanden, die elke zitting met strakke gezichten in de banken zitten, is het doorbijten. ''Kwaliteit en haast gaan niet samen,'' reageerde Henri Behr, broer van de vermoorde journalist Bram Behr, gisteren op de nieuwe vertraging. (PATRICK MEERSHOEK)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Het Parool

26-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics