Nickerie.Net, zondag 27 juli 2008


Hartinfarct kan sneller worden ontdekt

(Novum) - Een hart- of herseninfarct kan sneller worden ontdekt. Twee stofjes in het bloed wijzen er op dat verkalkte aderen van binnen zijn gescheurd, waardoor een hart- of herseninfarct kan ontstaan. Dat hebben onderzoekers van het cardiovasculair onderzoeksinstituut van de Universiteit Maastricht ontdekt, meldt de universiteit vrijdag.

Door patienten op de aanwezigheid van de stoffen te testen, kan een infarct sneller worden vastgesteld. Daardoor kan sneller worden begonnen met behandelen, waardoor de kans op herstel vergroot. Ook kan worden voorkomen dat mensen die helemaal geen infarct hebben, ten onrechte in het ziekenhuis worden opgenomen.

Bij aderverkalking ontstaat aanslag, plaque genoemd, in de slagaderen. Deze plaques kunnen openscheuren. Zodra de inhoud daarvan in aanraking komt met bloed, vormt zich een stolsel dat bloedvaten direct kan afsluiten. Gescheurde 'plaque' is daarmee de belangrijkste oorzaak van een hart- of herseninfarct.

De onderzoekers ontdekten dat de aanwezigheid van bepaalde antistoffen in het bloed verband houden met de aanwezigheid van gescheurde plaques in de slagaderen. Ruim negentig procent van de onderzochte patienten met een acuut hartinfarct reageerde positief op de meting. Op dit moment is een infarct nog moeilijk vast te stellen in de eerste uren nadat het is opgetreden.

Een Amerikaans bedrijf ontwikkelt volgens de universiteit een 'gebruiksvriendelijk' apparaat zodat EHBO- en ambulancepersoneel snel vast kan stellen of een patient met pijn op de borst inderdaad gescheurde plaques en dus een hartinfarct heeft of niet.

De onderzoekers publiceren hun bevindingen deze maand in een artikel in The Journal of Clinical Investigation.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

27-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics