Nickerie.Net, maandag 28 juli 2008


Monetaire reserves USD 460 miljoen

26/07/2008

Paramaribo - In het eerste kwartaal van 2008 groeiden Surinames spaarcenten aan tot 460 miljoen US dollar; 60 miljoen meer dan wat er tegen eind 2007 was opgepot. De monetaire reserves zijn goed voor meer dan 3,5 maanden aan importen. De relatieve rust en (economische) stabiliteit kraken echter steeds heviger onder de zwakker wordende Amerikaanse munt. “Sinds januari is Surinames inflatie weer in de dubbele cijfers en schiet al boven 16 procent”, zegt de Economist Intelligence Unit (EIU). Volgens het in Londen gevestigd financiële instituut neemt het inflatierisico steeds verder toe door de stijgende prijzen van voedsel en brandstof. “Dit versterkt namelijk de roep voor hogere lonen, die de inflatie voor dit jaar verder zullen voeden.” Verwacht wordt dat de situatie zeker tot 2009 kan aanhouden, maar dat met goed en strak beleid de inflatie en de Surinaamse dollar stabiel gehouden kunnen worden.

De groeivooruitzichten zijn vooralsnog positief, concludeert EIU. “Wij verwachten dat de groeiperspectieven boven het historisch gemiddelde zullen uitvallen en dat die zelf naar boven moeten worden bijgesteld als eenmaal de mijnbouwactiviteiten in het Bakhuysgebied van start gaan”, schrijft de instelling in haar eerder deze maand uitgegeven jaarverslag over Suriname. Ook buitenlandse investeringen zullen gaan toenemen. Immers staat deze ontwikkeling op termijn garant voor economische en financiële stabiliteit.

Daarvoor moet het investeringsklimaat echter verbeterd worden. Politiek Suriname aan de ene kant en de private sector aan de andere kant zijn al jaren verwikkeld in discussies over de bestaande Investeringswet, die potentiële buitenlandse investeerders nog te veel op afstand houdt. Verhoogde productiviteit is uiteindelijk het beste antwoord op de opwaartse druk van inflatie. Verscheidene internationale organisaties, waaronder Standard & Poors, Fitch en het Internationaal Monetair Fonds, hebben Suriname recent nog bewierookt over zijn economische groei en vooruitzichten. De stijgende inflatie kan de (monetaire) rust echter als een zeepbel uiteen doen spatten. Daarom wordt gehamerd op drastische maatregelen van de Staat om dit probleem de kop in te drukken.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

26-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics