Nickerie.Net, maandag 28 juli 2008


Bisschop Wim de Becker: ‘Voorval Nickerie is als een schok overgekomen’
Geplaatst: 28/07/2008

Nickerie -  Zaterdagmiddag hebben meer dan 20 kinderen van de Rooms Katholieke gemeente in de St. Jozefkerk hun hart en geest gegeven aan de Heilige Geest. Het vormsel, zoals dit gebeuren wordt genoemd, is een sacrament waarbij een gedoopte de kracht van de Heilige Geest ontvangt om zijn geloof standvastig te kunnen belijden. Het vormsel is gebaseerd op de apostolische leer en de bijbel. Voor dit bijzonder gebeuren reisde speciaal naar Nickerie bisschop Wim de Becker af. Het geheel werd vooraf gegaan door een kruistocht door de straten van Nickerie. Bisshop de Becker gaf als reactie op het gruwelijke voorval in Nickerie dat dit bij hem als een schok is overgekomen. Door rustig na te denken is het volgens de bisschop duidelijk te zien hoe het geweld wortel heeft geschoten en dat Suriname echt geen uitzondering is. ‘We denken dan soms dat bepaalde zaken niet mogelijk zijn, maar we hebben toch alle ellende van de militairen meegemaakt, moord en doodslag en het is niet verwonderlijk als kinderen op tv zoveel geweld zien’, zegt De Becker.

‘Geweld in entertainment wijst ook dat bepaalde geweldigheid bloot wordt gegeven aan de ogen van jeugdigen. Zo zie je dat de zogenaamde django-figuren met gouden kettingen, die allemaal bandieten zijn, als goed worden gepresenteerd.’ Het is volgens bisschop Wim de Becker dan ook niet verwonderlijk dat zo een kind van 12 jaar zich zo bandietachtig zal gedragen en dat hij tot gruwelijkheden in staat is. ‘Zo iemand is dan totaal vernietigd van binnen.’ Er is veel hulp nodig voor zo een kind zijn herstel, zegt de Bisschop.

‘Misschien kun je het kind zelf niet eens kwalijk nemen, maar het is verschrikkelijk pijnlijk, dat een kind van 12 jaar nog niet weet wat verantwoordelijkheid is. Dat leeft misschien in een droom van waanzin en fantasie. Ouderen moeten meer regelgeving maken en durven te zeggen, tot hier en niet verder. De taak van de kerk is te waarschuwen dat bedorven geesten niet horen binnen de samenleving. Datgene wat er zich heeft voortgedaan, mag nimmer meer gebeuren.’ De Becker zegt er wel voor bang te zijn dat als zulks zich blijft voortzetten er nog eens kindsoldaten kunnen ontstaan en zo op allerlei mogelijke manieren criminaliteit wordt geëerd. ‘Het vormen van betere gezinnen, strakke opvoeding, duidelijke toekomstperspectieven en meer bidden kunnen enige veranderingen brengen binnen de samenleving’, aldus bisschop Wim de Becker.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics