Nickerie.Net, maandag 28 juli 2008


Landingsbanen binnenland hebben geen luchtverkeersleider
Geplaatst: 18/07/2008

Nickerie -  De landingsbanen in het binnenland zijn niet bemand met een luchtverkeersleider. Ze zijn voorzien van een stationschef die de benodigde informatie dagelijks verzamelt en deze vervolgens doorspeelt naar de diverse luchtvaartmaatschappijen. ‘Het plaatsen van luchtverkeersleiders is niet nodig,’ zegt het hoofd van de Luchtvaartdienst, John Veira. Enkele burgers hebben hun vrees kenbaar gemaakt tegenover DBS met de vraag of een dergelijke werkwijze wel verantwoord is. Veira legt uit dat het plaatsen van luchtverkeersleiders afhankelijk is van de verkeerscapaciteit en de complexiteit. Als de behoefte er niet bestaat voor het plaatsen van een luchtverkeersleider, wordt dit ook niet gedaan. Maar de vliegveiligheid wordt wel ten volle gegarandeerd. Een dergelijk model wordt niet alleen in Suriname, maar wereldwijd toegepast.

Het vliegveld in Nickerie is wel voorzien van een vluchtinformatiedienst. Het vliegveld Zorg en Hoop en de Johan Adolf Pengel Luchthaven beschikken wel over luchtverkeersleiders. De hoeveelheid vliegverkeer die dagelijks wordt uitgevoerd en de complexiteit waarvan er sprake is, vereisen dat de vliegvelden voorzien moeten worden van luchtverkeersleiders.

Tot voor kort zou er sprake zijn van ‘een onveilige situatie’ op de torens. Echter is dit volgens Veira te wijten aan menselijk handelen. Het ging namelijk om stroomkabels die over de vloer liepen. Deze situatie is inmiddels gefatsoeneerd. De landingsbanen in het binnenland en de landbouwvliegvelden in de kustvlakte komen in totaal op een aantal van 60. Wanneer landbouwvliegvelden in Nickerie vliegverkeer hebben, komt er ook geen luchtverkeersleider bij kijken. De benodigde vluchtinformatie wordt doorgespeeld door de vluchtinformatiedienst van het vliegveld Nickerie.


Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

23-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics