Nickerie.Net, maandag 28 juli 2008


Handelingen Krijgsraad niet automatisch ongeldig bij wraking

Ivan Cairo, 28/07/2008

Paramaribo - Indien de wraking van krijgsraadspresident Cynthia Valstein-Montnor wordt aangenomen, betekent dit niet automatisch dat alle handelingen of beslissingen van deze rechter van onwaarde zullen zijn. Dat kwam naar voren tijdens de persbriefing vrijdag te Boxel aan het einde van de zevende zittingsdag van het Decembermoordenstrafproces. In een zaterdag gepubliceerd artikel over deze rechtszaak, kwam dat niet goed uit de verf. Tijdens de briefing ging proceswoordvoerder Marjory Sanches in op vragen van journalisten. Sanches: “De wet zegt, dat eventueel als een wraking is aangenomen, kan worden beslist dat bepaalde handelingen die zijn gepleegd door een rechter van onwaarde zijn en dat die opnieuw moeten beginnen”. Het wetboek van Strafvordering stelt wel, zegt de woordvoerder, “dat het mogelijk is dat bepaalde handelingen van onwaarde worden verklaard”.

Of dit ook geldt voor de preliminaire fase van de terechtzittingen, waarbij advocaten van de verdachten een reeks excepties hadden opgeworpen, kon Sanches voorhands niet aangeven. “Dan moet ik echt de jurisprudentie erop gaan naslaan hoe dat zit. Dat heb ik nog niet gedaan, want ik heb hierop ook niet geanticipeerd”, zei ze nadat de strafzaak een verrassende wending nam toen advocaat Irwin Kanhai krijgsraadpresident Valstein-Montnor wraakte, omdat ze onvoldoende onpartijdig zou zijn. Kanhai meent dat de echtgenoot van de rechter banden heeft met regeringspartij NPS, een van de felle politieke tegenstanders van zijn cliënt Desi Bouterse.

Ondertussen heeft de Krijgsraad de behandeling van de strafzaak tegen alle verdachten die voor de zitting van afgelopen vrijdag waren opgeroepen, voor onbepaalde tijd geschorst. Het Hof van Justitie dient eerst een uitspraak te doen over de wraking waarmee Kanhai de Krijgsraad heeft overvallen. Ook over het verzoek van de advocaat om de media of delen daarvan uit de rechtszaal te verbannen vanwege “leugenachtige” verslaggeving over de rechtszaak komt dan een beslissing.

Ten aanzien van getuigenverklaringen die reeds door de Krijgsraad zijn afgenomen, zou dit eventueel opnieuw kunnen plaatsvinden. “Als er een andere rechter zou komen –stel dat de wraking zou zijn aangenomen– en de huidige president wordt vervangen, dan zal die rechter ook kennis willen nemen kennelijk van datgene dat bij de vorige zitting behandeld is. En dan zullen eventueel de getuigen opnieuw worden opgeroepen, indien dat nodig wordt geacht”, zegt Sanches.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

28-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics