Nickerie.Net, woensdag 30 juli 2008


Strafzaak Decembermoorden geschorst

Ivan Cairo, 30/07/2008

Paramaribo - De Krijgsraad heeft de behandeling van het proces rond de Decembermoorden voor onbepaalde tijd geschorst. Dit in afwachting van de beslissing van het Hof van Justitie op de ingestelde wraking van de rechter Cynthia Valstein-Montnor, president van de Krijgsraad. Proceswoordvoerder Marjory Sanches deelt mee gisteren formeel van de griffier van de Krijgsraad te heb vernomen dat de zitting van komende vrijdag niet doorgaat.

Het onderzoek tegen al de verdachten is in afwachting van de beslissing van het Hof van Justitie op wraking geschorst. “Op dit moment is de beslissing nog niet genomen, waardoor besloten is alle zittingen te schorsen”, verduidelijkt Sanches. Komende vrijdag zou de zaak tegen de verdachten Etienne Boerenveen, Arthy Gorré en Dick de Bie worden voortgezet.

Tijdens de zitting van afgelopen vrijdag heeft advocaat Irwin Kanhai, raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse, rechter Valstein-Montnor gewraakt omdat ze onvoldoende onpartijdig zou zijn. De strafpleiter voerde onder meer aan dat haar man in een zaal van de NPS lessen in gevechtssporten verzorgt waarvoor hij geen huur betaalt aan de partij.

Echter int hij wel lesgeld van zijn pupillen, inkomsten waarvan de krijgsraadspresident ook zou profiteren. Ook zou de privé-auto van het gezin Valstein-Montnor geruime tijd op het terrein van de NPS geparkeerd staan omdat het thuis geen garage zou hebben. Kanhai bestempelde de strafzaak ook als een politiek proces. Een aantijging die door nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden en mensenrechtenactivisten met klem wordt tegengesproken. Lag het aan de politiek, dan was er nooit strafrechtelijke vervolging gekomen en waren de moorden verjaard, zegt Sunil Oemrawsingh, nabestaande van Soegrim Oemrawsing, die in december 1982 samen met 14 andere mannen standrechtelijk is geëxecuteerd in Fort Zeelandia.

“De nabestaanden hebben juist, omdat de republiek Suriname en de politiek geen stappen ondernamen, de verjaring van de moorden gestuit in december 2000. Wij hebben bij het Hof van Justitie ons beklag gedaan, met als resultaat dat het Hof de procureur-generaal heeft opgedragen ten aanzien van deze moorden verslag aan hen te doen. Vervolgens heeft het Hof bevolen dat er vervolging ingezet dient te worden”, stelt Oemrawsing.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

30-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics