Nickerie.Net, donderdag 31 juli 2008


Amazone moet toeristenmarkt Zuid-Amerika worden

Wilfred Leeuwin, 30/07/2008

Paramaribo - Toeristenmarkten in Europa, AziŽ, AustraliŽ en Noord-Amerika moeten bewust gemaakt worden van de Amazones als vakantiebestemming in Zuid-Amerika. Dat is het streven van Suriname, BraziliŽ, Guyana, Ecuador, Colombia, Venezuela, Peru en Bolivia. Deze acht Amazone-landen komen tot de slotsom dat zij als Amazoneblok, een belangrijk toeristisch product in handen hebben, die een grote economische waarde vertegenwoordigt.

Als aanzet daartoe organiseert Suriname van 11 tot en met 14 augustus een Amazone Toerisme Workshop, als onderdeel van het 'Destination Amazonia Year 2009' project. In 2009 moet een begin worden gemaakt met toeristische activiteiten van en naar deze landen. Tot dan moet een behoorlijke bewustwordingscampagne worden opgezet waarin het project zal worden gepromoot.

"Met de promotie van het Amazonegebied, dat bestaat uit de Amazonerivier en de acht landen die hun naam aan de rivier hebben ontleend, worden automatisch de landen zelf op de wereldkaart gezet en zelf hun eigen producten aan een grotere markt aan de man kunnen brengen", zegt onderdirecteur Stanley Betterson van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).

Hij legt uit dat voor de bewustwording gekozen wordt voor een traject waarin via ambassadeposten in landen in Europa en Noord-Amerika bekendheid wordt gegeven aan wat de acht landen te bieden hebben. Daarna komt er een gezamenlijke toeristenkalender van deze Amazone-landen, die al worden verspreid en ten toon gesteld op de internationale toerismebeurzen. Betterson zegt dat er voor elk land enorm veel werk aan de winkel is. Suriname zal zich extra moeten inzetten om niet achter te lopen. Verwacht wordt dat elk land hoge eisen zal stellen om een prominente positie in de campagne in te nemen. De TCT-onderdirecteur wijst er op dat de inzet optimaal zal moeten zijn op gebieden waar het toerisme in Suriname nog niet ontwikkeld is.

Naast bewustwording van de samenleving, zal nationaal gewerkt moeten worden aan opvijzelen van het eigen product. Hij verzekert dat alle partijen in de sector zijn betrokken, zoals de Stichting Toerisme Suriname, de touroperators, het bedrijfsleven en alle anderen die een bijdrage kunnen leveren. De meeting in augustus is de tweede technische meeting van de acht landen. Dat de organisatie in Paramaribo wordt gehouden, is een pluspunt. "We krijgen de gelegenheid ook een belangrijke rol te vervullen, het gaat trouwens om een grote markt voor onze toeristische industrie. De plannen van aanpak van Destination Amazonia 2009 zijn nog niet helemaal rond."

Betterson zegt dat er nog over veel details afspraken gemaakt moeten worden. Zo wordt nagegaan hoe tourbedrijven samenwerkingsverbanden kunnen aangaan met buitenlandse bedrijven. Voor Suriname is er het vraagstuk rond de aanvraag en verstrekken van visa. In elk geval zegt Betterson, "is het belangrijk dat we ons allemaal inzetten om een markt te betreden die veel voor het land zal betekenen"-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

31-07-2008

 

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics