Nickerie.Net, donderdag 07 augustus 2008


Minister Santokhi Mohammedamin was ‘Klein maar dapper’

06/08/2008

Paramaribo - De overleden auditeur-militair John Safi Mohammedamin was klein maar dapper. Dat zei minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie gisteren tijdens de dankdienst ter nagedachtenis van deze, zoals velen hem typeerden, ‘grote zoon en voorbeeldige burger’, in de moskee van de Surinaamse Islamitische Vereniging aan de Keizerstraat.

Advocaat-generaal Roy Baidjnath Panday, neemt afscheid van auditeur-militair John Safi Mohammedamin, gisteren in de moskee van de Surinaamse Islamitische Vereniging aan de Keizerstraat. Mohammedamin is afgelopen week na een kort ziekbed plotseling overleden. Gisteren is zijn lichaam aan de schoot der aarde toevertrouwd. (dWTfoto / Roy Ritfeld).

Mohammedamin is later die dag ten grave gedragen. De plotselinge dood, na een kortstondig ziekbed van Mohammedamin, ervaren familieleden en collega's als een donderslag bij heldere hemel. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders die aanwezig waren tijdens de begrafenisceremonie in de moskee, spraken vol lof over de verrichtingen en positieve persoonlijkheid van de 61-jarige militaire officier van justitie. Volgens Santokhi heeft de rechtsstaat Suriname een grote zoon verloren. “Zijn vastberadenheid en doortastendheid heb ik in mijn vorige functie van dichtbij mogen ervaren. Moge zijn verdiensten als troost dienen.”

 

Volgens de minister heeft de overledene aldoor zijn persoonlijke belangen ondergeschikt gesteld aan het algemeen belang. Procureur-generaal Subhaas Punwasi beschreef zijn overleden collega als een rechtgeaard mens. Ook hij ziet de dood van “John” zoals hij de auditeur-militair normaal noemde, als een groot verlies. De pg typeert hem als een hardwerkende en trouwe collega. Hofpresident John von Niesewand stelde, dat er met recht gezegd kan worden dat Mohammedamin op onuitputtelijke wijze Suriname heeft gediend. Defensieminister Ivan Fernald hield de aanwezigen voor dat een van de voorvechters van wet en recht nu niet meer in hun midden is. Hij vroeg zich af waarom geliefden eerst moeten sterven alvorens geëerd te worden. Volgens Fernald was Mohammedamin zeer ervaren en bedreven in het militaire strafrecht. “De fakkel zal nu doorgegeven moeten worden aan een ander”, benadrukte hij nog.-.

John Safi Mohammedamin werd in 1990 benoemd tot auditeur-militair, na twee jaren gediend te hebben als plaatsvervanger in deze functie. Deze functie bekleedde hij tot zijn dood. Als advocaat-generaal heeft Mohammedamin de op een na hoogste positie bekleed binnen het vervolgingsapparaat. De aanklager was belast met de prosecutie van de verdachten in het Decemberproces. Roy Elgin zal nu belast worden met de werkzaamheden van Mohammedamin.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics