Nickerie.Net, donderdag 07 augustus 2008


Suriname leent niet meer op kapitaalmarkt

Vernon Texel, 07/08/2008

Paramaribo - De (internationale) kapitaalmarkt zal de resterende regeringsperiode niet meer worden aangesproken voor geldleningen. Alleen bij multilaterale instellingen zal nog worden aangeklopt om te helpen met de financiering van enkele projecten. Rehabilitatie van de Oost-Westverbinding valt hieronder, evenals projecten die door de Inter-Amerikaanse en Islamitische Ontwikkelingsbank zullen worden uitgevoerd. “We houden ons aan de ratio die zijn vastgesteld met betrekking tot de staatsschuld”, zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën aan de Ware Tijd. Er is volgens hem verder niets aan de hand, omdat het wettelijk vastgestelde schuldplafond niet is overschreden.

Maandag werd bekend dat de staatsschuld van ruim een miljard Surinaamse dollar in 2000 is opgelopen tot meer dan SRD 2,5 miljard (ca. 580 miljoen Euro, een toename van 240 procent). Echter liggen de ratio van de buitenlandse en binnenlandse schuldenlast ruim onder de toegestane limiet. Hildenberg benadrukt dat dit geen enkele invloed heeft op Surinames kredietwaardigheid. Sterker nog: “...internationaal stelt onze staatsschuld niets voor”, beweert de beheerder van staatsfinanciën. Toch ziet hij geen aanleiding om het leningplafond te bezwaren. Ook niet voor Petro Caribe. Volgens deze deal moet Suriname nog veertig procent van zijn olieaankopen bij Venezuela direct betalen, maar mag het restant in 25 jaren aflossen tegen één procent rente per jaar.

Humphrey Hildenberg Humphrey Hildenberg

Hildenberg, die erom bekend staat streng erop toe te zien dat uitgaven van staatsfinanciën deugdelijk en doelmatig zijn, gaat in elk geval de schuldenlast niet verzwaren “om olie af te lossen. Er komt geen wijziging hierin”. Overigens blijft de minister nog op het standpunt dat alleen voor rendabele projecten (grote) leningen zullen worden aangegaan. “Maar je moet investeren in je infrastructuur waardoor andere sectoren kunnen gaan groeien. Daarom hadden wij er geen problemen mee om de lening met China aan te gaan”, verduidelijkt de bewindsman.

Hij lijkt terug te komen op het streven om het begrotingstekort rond drie procent te houden. Hoewel er verwacht wordt dat de komende periode aardig wat inkomsten zullen binnenkomen, kijkt Hildenberg nu al aan tegen een berg aan wenselijkheden van collega’s voor het begrotingsjaar 2009. Echter gaat de aandacht ook uit naar de inflatie en maatregelen om de economie niet te laten oververhitten.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics