Nickerie.Net, donderdag 07 augustus 2008


Surinames export naar EU weinig veranderd

28/07/2008

Paramaribo - Er is bitter weinig veranderd aan Surinames exporten naar de Europese Unie (EU). ďDe export betreft merendeels primaire producten uit de mijnbouw en de agrarische sector, terwijl de Lomť Conventie ook preferentiŽle industrieproducten voorstond,Ē staat in een uitgegeven persbericht van de Stichting Planbureau Suriname.

De EU heeft in de afgelopen jaren ook flink geÔnvesteerd in de rijstsector. 70 procent van alle exporten naar de EU bestaat uit slechts 2 producten. dWT foto/Martin Redjodikromo -.

Producten uit het segment Voedselindustrie gaan slechts met een beperkte exportomvang naar de EU. In 1996 bedroeg de waarde slechts 0,2 procent van alle exporten naar de EU, terwijl dat in 2007 opklom naar 0,4 procent. Deze cijfers en nog andere over de goederenhandel tussen Suriname en de EU heeft de stichting Planbureau recent in een rapport vervat en wel over de periode 1996 - 2007. Ongeveer 70 procent van alle exporten naar de EU bestaat uit slechts twee producten.

Wat ook opvalt is dat de importen uit de EU zijn gedaald. Waren die in 1997 nog 33 procent, tien jaar later zijn ze gedaald naar 24 procent in 2007. Voor Suriname is de samenwerking met de EU zeer belangrijk. Uit cijfers van de delegatie van de Europese Commissie in Suriname, blijkt dat op basis van het Verdrag van Rome, vanaf de onafhankelijkheid in 1975, Suriname ruim 165 miljoen euro aan hulp heeft ontvangen. Dit geld is gestopt in vooral technische en financiŽle hulp voor de transport-, rijst- en private sector. Daarnaast ook het milieubeleid, goed bestuur en democratie.

Suriname is in 1976 toegetreden tot de Lomť Conventie. In dit verband beloofden de Europese landen hun voormalige koloniŽn bij te staan in hun economische ontwikkeling. In totaal werden vier Lomť Conventies getekend en in 2000 de Cotounou Overeenkomst voor een periode van 20 jaren om een nieuw handelshoofdstuk tussen de Afrikaanse, Caribische en Stille Zuidzeelanden (ACP) en de EU te bewerkstelligen. Deze staan nu bekend als de EPAís (Economische Samenwerkingsakkoorden). Hierin zijn nog enkele preferentiŽle regels vervat die in feite indruisen tegen de WTO-richtlijnen voor vrije handel.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics