Nickerie.Net, donderdag 07 augustus 2008


CBvS interveniëert op valutamarkt om koers SRD - USD in bedwang te houden

Martin Redjodikromo, 07/08/2008

Paramaribo - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft geïnterveniëerd op de valutamarkt. Anderhalve tot twee weken geleden heeft de bank een paar miljoen US dollars aan de handelsbanken beschikbaar gesteld om de koers van de Amerikaanse dollar te beteugelen. Dit was noodzakelijk, omdat bleek dat de koers van deze munt, buiten het officiële circuit, steeg naar SRD 2,87. De huidige koers is SRD2,80 en dat wil de CBvS zo houden. “We hebben een paar miljoenen US dollars gehad van de Centrale Bank”, zegt Peter Ng A Tham, managing director van de RBTT Bank, aan de krant.

Hij weet wel dat de US dollar veel duurder wordt verkocht. Bewijzen ontbreken echter, waardoor speculanten niet aangepakt kunnen worden. Ng A Tham verduidelijkt dat de RBTT iedereen aan dollars helpt, maar niet aan speculanten verkoopt. “Als ondernemers naar ons toestappen omdat ze hun leveranciers moeten betalen, dan kunnen ze bij ons terecht en dan zorgen we ervoor dat die overmaking wordt gedaan.”

Een functionaris bij een lokale handelsbank, die onbekend wenst te blijven, verduidelijkt dat het beschikbaar stellen van de US dollars door de Centrale Bank op incidentele basis, alleen niet voldoende is om de rust binnen het koersenfront te behouden. “De koers is structureel boven de SRD 2,85”, benadrukt hij. Volgens hem zijn deze harde dollars afkomstig van de mijnbouwmaatschappijen die hun opbrengsten moeten omwisselen bij de Centrale Bank. “Het geld dat door de Centrale Bank beschikbaar wordt gesteld is”, volgens de bankfunctionaris, “niet alleen bedoeld voor consumptieve doeleinden, want ook productiebedrijven zijn bij ons gekomen voor US dollars om hun landbouw inputs te kunnen kopen”.

Professor doctor Anthony Caram, van het Institute for Social and Graduate Studies belast met de leerstoel Geld, Krediet & Bankwezen, weet dat interventies van de Centrale Bank in alle discretie gebeuren en dat deze bedoeld zijn om de ‘markt’ te verrassen. “Ze moet het ijzer smeden wanneer het heet is. Zij bepalen hoe zinvol het is om in te grijpen”, aldus Caram. Deze beschikbaarstelling van de dollars is niet van toepassing op de oliemaatschappijen en autohandelaren.

Eerder, tijdens een lezing voor het Institute for Social & Graduate Studies, waarschuwde de Governor van de Centrale bank, André Telting dat de opgebouwde monetaire reserve voor 3,5 maand niet aangewend moet worden voor consumptieve doeleinden. Directeur Stanley Mathura van de Suri Change Bank (SCB) heeft geen dollars van de Centrale Bank opgekocht. “We zijn een kleine speler en kunnen onze cliënten nog zelf accommoderen”, zegt hij aan de krant.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics