Nickerie.Net, vrijdag 08 augustus 2008


Oliepalmbedrijven Victoria en Phedra krijgen doorstart

Isaak Poetisi, 08/08/2008

Paramaribo - De regering is voornemens om op zeer korte termijn de bijna doodgebloede oliepalmbedrijven te Victoria en Phedra in Brokopondo een doorstart te laten maken. Minister Stanley Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat in dit kader vandaag een voorbereidingscommissie wordt geďnstalleerd onder voorzitterschap van Paul Rellum. Met de nieuwe plannen wil de regering een doorbraak forceren in het onzekere lot van de twee bedrijven. Er komt een deal met het bedrijf 3F Group uit India dat verregaande kennis, ervaring en technologie heeft op het gebied van agrarische oliën en vetten. Volgens Rellum, eveneens waarnemend directeur en gedelegeerd commissaris van de Gemeenschappelijke Vetten en Oliënbedrijven ligt het wetsvoorstel voor betreffende doorstart reeds bij de Staatsraad voor behandeling.

Een luchtfoto van de Landbouw Maatschappij Victoria in haar bloeiperiode. De Surinaamse regering heeft plannen om in zee te gaan met het Indiaas bedrijf 3F Group om de oliepalmbedrijven Phedra en Victoria een doorstart te geven. (Foto/ Bauxco nieuws)-

“Het definitief besluit is dichtbij”, zegt hij opgelucht aan dWT. Hij legt uit dat in het proces heel wat proeven en studies zijn gedaan, alleen moest het definitieve besluit nog worden genomen. Volgens Rellum was de directe aanleiding voor de definitieve sluiting van de Landbouw Maatschappij Victoria (LMV) in 1997 in eerste instantie een elektriciteitsprobleem geweest. Maar op een gegeven moment was het bedrijf niet meer in staat de salarissen aan de arbeiders uit te betalen. Als compensatie kregen de werknemers de mogelijkheid de door hun bewoonde huizen te kopen. Maar de genadeslag voor het bedrijf kwam door de speerrotziekte. De Afrikaanse palm op de velden is daar erg gevoelig voor. Overigens was de palmoliefabriek te Victoria al aardig oud geworden en de infrastructuur verkeerde in slechte conditie. “Er zijn proeven geweest, maar de gewenste investeringen bleven jammer genoeg uit”, zegt Rellum.

Bedrijfsboekhouder Adjodhia zegt dat de jaren daarna er verschillende plannen volgden om Victoria weer te doen herleven. De firma H.J. de Vries had plannen voor het verbouwen van Peach palm om kabbes te winnen. Daarna is een bamboeproject uitgeprobeerd. De firma Kersten had een cassaveproject te Victoria en Phedra gepland, echter zonder succes. De ondernemer Siegfried Schenkers, die in het stafdorp geld heeft gestopt voor een eco-toerismeproject zag ook zijn plan in rook opgaan, omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt over het taxatiebedrag.

Over de vele diefstallen op het LMV-complex, zegt Rellum dat in 1999 op Victoria een buurtwacht was ingesteld bestaande uit drie oud-werknemers. Om misverstanden te voorkomen wordt de ressortleider Willem Pansa te Brokopondo Centrum bij zijn maandelijkse consultatie op het hoofdkantoor van LVV gedegen geďnformeerd welke kopers verkochte goederen van het bedrijf mogen ophalen. “We doen wel degelijk aangifte bij de politie bij geconstateerde diefstallen”, zegt Rellum.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

08-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics