Nickerie.Net, woensdag 13 augustus 2008


Rijstexporteurs krijgen brief HI te vroeg

Beta Debidien, 12/08/2008

NIEUW-NICKERIE - Het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft vorige week de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) schriftelijk gevraagd vóór 5 september 2008 op te geven hoeveel rijst de organisatie bij de najaarsoogst ter beschikking stelt voor de lokale markt en hoeveel voor de export in 2009.

George Pahlad, voorzitter van de VRE vindt, dat het ministerie de brief te vroeg heeft gestuurd. “De boeren zijn nu bezig met de tweede bemesting, anderen hebben pas ingezaaid, hoe moet ik op dit moment opgeven hoeveel rijst wij gaan hebben om in 2009 te exporteren?” vraagt Pahlad zich af. Volgens hem is ook niet duidelijk hoeveel hectare padie is ingezaaid, omdat er geen officiële cijfers zijn over de najaarsinzaai.

“Zelfs het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kon hem niet aangeven hoeveel padie exact is ingezaaid in dit hoofdseizoen.” Pahlad zegt dat zijn organisatie geen onwaarheden verkondigt aan het volk, in tegenstelling tot HI. “Hoe wil minister Clifford Marica dat wij onze rijst naar Brazilië moeten sturen, terwijl de bewindsman weet dat er daar een overschot is van 100.000 ton rijst?” De voorzitter is bang dat de ministers van HI en LVV hem straks weer onder een bepaalde politieke paraplu zullen plaatsen door te stellen dat de VRE politiek bezig is. “Zij zijn de politieke mensen en doen aan politiek en niet wij van de VRE.” Consultant Arthur Zalmijn vindt het jammer dat er niets hiervan doordringt tot de mensen in Paramaribo.

“Wanneer ik op diverse terrassen zit in Paramaribo, moet ik steeds aanhoren dat die verdomde boeren en verwerkers ons geen rijst willen geven om te eten en wanneer ze ons wel geven, dan is het te duur.” Zalmijn is blij dat via de media deze zaak in de huiskamers komt met name van de politici, die altijd een bestaande tegenstelling cultiveren tussen stad en het platteland. “Een land ontwikkel je niet met tegenstellingen. Die mogen er wel zijn, maar je moet durven daarover op een zinvolle en zindelijke manier te praten. Helaas gebeurt dat niet en dan krijg je allerlei gedoe.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics