Nickerie.Net, vrijdag 15 augustus 2008


Suriname aan top wegtrekkend kader

Vernon Texel, 14/08/2008

Paramaribo - Negentig procent van het hoogopgeleid Surinaams kader – HBO en universitair – zou volgens de Wereldbank buiten de landsgrenzen emplooi hebben. Lage lonen en weinig carrière perspectieven motiveren het wegtrekken uit het geboorteland. Met het steeds verder openvallen van grenzen tussen landen en regio’s – en de toenemende vraag naar hoogopgeleid kader in met name westerse landen – zal het (jong) lokaal kader voorlopig zijn koffers blijven pakken.

Uit de dertig beoordeelde landen staat Suriname aan top met het grootste percentage kader – afgezet tegen de totale bevolking – dat wegtrekt meldt de Wereldbank in haar ‘Migration and Remittances factbook 2008’. Guyana, Jamaica, Haïti en Trinidad & Tobago sluiten de top vijf af. Opmerkelijk is het aantal Caribische landen – dertien – dat op de lijst voorkomt. Liberia, de Bahamas en de Federatieve Staten van Micronesië sluiten het rijtje af.

In een reactie betwijfelt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu, het Wereldbankpercentage voor Suriname. Toch erkent ze dat de trend niet tegen te houden is. “Met het wegvallen van grenzen is de overheid zich ervan bewust dat het kader nog meer wegtrekt. Je kan mensen echter het recht niet ontnemen van een beter bestaan.” De bewindsvrouw onderkent ook dat de lage lonen niet aanmoedigen om hier te blijven. Ze verwijst echter naar het Public Sector Reform programma waarmee de regering serieus plannen heeft om onder meer het hoger kader beter te gaan belonen.

Hoewel geen concrete cijfers kunnen worden aangegeven, wijst Amarello-Williams erop dat er ook degelijk hoog opgeleid (Surinaams) kader is dat zich wederom in het land komt vestigen. Vooral onder verpleegkundigen en medici zou dit het geval zijn. De top tien landen waar Surinamers naartoe migreren zijn Nederland, Frans-Guyana, de Verenigde Staten van Amerika, de Nederlandse Antillen, Canada, België, Groot-Brittannië, Frankrijk en Brazilië.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics