Nickerie.Net, vrijdag 15 augustus 2008


Veroordeelde Pritam Hira voorlopig vrij

Ivan Cairo, 14/08/2008

Paramaribo - In afwachting van de verdere behandeling van zijn hoger beroepszaak is drugsveroordeelde Pritam Hira voorlopig in vrijheid gesteld. Daartoe had een raadkamer van het Hof van Justitie besloten. Hira’s advocaat diende een verzoek tot voorlopige invrijheidstelling van zijn cliënt in bij de raadkamer, omdat de behandeling van het appèl lang duurde en de veroordeelde nu gezondheidsproblemen heeft. De veroordeelde zou naar verluidt in de gevangenis getroffen zijn door een beroerte en daardoor deels verlamd zijn.

Het hof gelastte dinsdag de voorlopige invrijheidstelling waarna de industrieel gisteren de gevangenis heeft verlaten. Hira, hoofdverdachte in de spraakmakende Maratakkadrugszaak, is op 11 oktober 2005 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 18 jaar geëist. Ook werd de drugshandelaar een boete van SRD 20.000 opgelegd.

Kantonrechter Krishnapersad Pultoo, nu wijlen, achtte bewezen dat Hira het brein en de leider was van een criminele organisatie die grote hoeveelheden cocaïne naar Suriname had gehaald, met de bedoeling deze te exporteren. In november 2003 stuitten politie en legereenheden tijdens een gezamenlijke actie op een houtconcessie van de industrieel in de Awarrasavanne in Nickerie op 341 kilo cocaïne, twee kleine vliegtuigen, vliegtuigbrandstof, wapens en munitie. Een aantal verdachten werd aangehouden, maar Hira week uit naar het buitenland. Hij werd negen maanden later, en wel in augustus 2004 in zijn woning in Nieuw-Nickerie door de politie aangehouden.

Tijdens de rechtszaak verklaarde een getuige dat Hira’s bende zeker vijf cocaïne-transporten had georganiseerd. Na het aanhoren van zijn vonnis in oktober 2005 viel Hira woedend uit naar justitie en schreeuwde dat hij niet betrokken was bij drugspraktijken en noemde de naam van een politieofficier die wèl in drugs zou doen. De veroordeelde moest door vijf politiemannen uit de rechtszaal worden verwijderd. Met Hira werden tien medeverdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 tot 10 jaar. Een Argentijn werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.-

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics