Nickerie.Net, dinsdag 19 augustus 2008


Adek wetenschappers bekijken toegepaste techniek voor rijstsector

Eric Mahabier, 19/08/2008

DEN HAAG - De wetenschappers Sieuwnath Naipal en Radjiskoemar Mohan van de Anton de Kom universiteit van Suriname (Adek) bekijken in Nederland mogelijkheden voor toegepaste techniek voor de Surinaamse rijstsector. Bij bezoeken aan de Universiteit van Wageningen, aan zeven bedrijven en niet gouvernementele organisaties hebben de twee wetenschappers van gedachten gewisseld over onder meer hoe toegepaste techniek naar Suriname te brengen en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Met de introductie van deze technieken in de rijstsector moet de productie volledig worden gebruikt, zegt Naipal aan dWT.

Als voorbeeld haalt hij aan dat de as van kaf gebruikt kan worden voor de cement- en metaalindustrie. Dit voordeel wordt nu niet benut. Ook de mogelijkheden die de grond, het water en de zon bieden in deze sector moeten volledig worden benut, benadrukt de wetenschapper. Met water en zon kan algenvorming teweeggebracht worden. Dit is weer van nut als biodiesel voor dierenvoedsel.

Over de resultaten van de gevoerde besprekingen wil Naipal in deze fase niet in details treden. Hij geeft wel aan dat bij de presentaties door haast alle bedrijven de hand is uitgestoken voor een samenwerking. “We zijn in een prille fase, maar hebben wel wat afspraken gemaakt die we verder gaan uitdiepen.” De wetenschapper zegt dat Suriname deels kennis in huis heeft als ook de potenties, vooral qua grond, water en zon. “Maar het ontwikkelen van de techniek is in Nederland en die moeten we ons dan nu eigen maken door de band met de bedrijven verder te verdiepen”. Het oriëntatiebezoek van de twee wetenschappers vloeit voort uit een project van de Europese Unie dat als doel heeft stimulans te geven aan de rijstsector in Suriname, waardoor deze concurrerend kan worden. Het project wordt door de Anton de Kom Universiteit van Suriname uitgevoerd.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics