Nickerie.Net, dinsdag 19 augustus 2008


Suralco’s Warren Pederson: Investeren in West-Suriname nu niet interessant

Vernon Texel, 19/08/2008

Paramaribo - Internationale marktontwikkelingen maken investeren in West-Suriname nu niet aantrekkelijk voor Suralco. De multinational studeert daarom driftig op alternatieven waaronder het importeren van bauxiet voor de aluinaardeverwerking of het op verantwoorde wijze mijnen van het erts in het Nassaugebied in Oost-Suriname. “Business is business. Iedereen moet zijn eigen risicoanalyse maken en op basis van onze informatie is investeren nu niet aantrekkelijk”, beargumenteert Suralco’s general-manager Warren Pederson.

De dochteronderneming van het Amerikaanse Alcoa laat de 300 miljoen ton bauxietreserves in het Bakhuysgebied voor nu dan ook onaangeroerd. Dat BHP-Billiton toch wil gaan mijnen is zijn goed recht en Pederson ziet verder ook geen bedreigingen in pogingen van de Staat een eigen aluminiummaatschappij op te richten. Stijgende brandstofprijzen en hoge bouwkosten hebben de investeringen inmiddels ver boven de eerste raming van drie miljard Amerikaanse dollar gestuwd.

Warren Pederson

“En ik denk niet dat dit de komende tijd gaat dalen. Wij laten ons ook niet misleiden door de dalende olieprijs, die puur op basis van speculaties is bewerkstelligd. Immers verwachten internationale experts dat een barrel tegen eind dit jaar 200 US dollar kan gaan kosten”, beredeneert een weinig optimistische Pederson verder. Suralco blijft afwachtend en hoopt op betere cijfers en vooruitzichten in de toekomst. Dit zou kennelijk ook de onderliggende reden zijn waarom nog steeds geen concept head agreements aan de Staat is overhandigd. “Niemand moet denken dat Suralco dé oplossing is” voor de mijnbouwsector. De multinational staat daarom positief tegenover staatsinitiatieven voor een eigen aluminiummaatschappij. “Daar is niets verkeerds aan. De regering moet uiteindelijk Suriname en zijn bevolking beschermen.”

Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen is hoogst verbaasd als hij wordt geconfronteerd met Suralco’s standpunten. “Ik wil hierover niet in de pers discussiëren”, is het enige dat hij kwijt wil. Overigens is mijnen in het Nassaugebied controversieel, omdat er in 2006 24 nieuwe diersoorten – waaronder een bontpaarse lichtgevende kikker – zijn ontdekt. “Daarom willen we op een verantwoorde manier hiermee omgaan”, benadrukt de Suralco-topman. In maart is advies gevraagd aan Conservation International (CI), die de studie op initiatief van BHP-Billitin én Suralco zelf, uitvoerde.

De milieuorganisatie reageerde echter terughoudend. ”We verkeren niet in de positie om commentaar `te leveren op potentiële acties van Alcoa of andere bedrijven in het gebied”, reageerde Susan Bowen, CI's directeur Internationale Media destijds tegenover de Ware Tijd. Naast West-Suriname hebben de twee bauxietmaatschappijen ook op dit punt verschillen in inzichten. BHP-Billiton heeft namelijk aangegeven niet in het Nassaugebied te zullen mijnen. Over één ding is Pederson wel duidelijk : “West-Suriname blijft altijd een goede optie”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics