Nickerie.Net, vrijdag 22 augustus 2008


Bedrijfsleven 'verscheurd' over toerisme-centrum

Erna Aviankoi, 21/08/2008

Paramaribo - Het bedrijfsleven is 'verscheurd' over het Suriname Hospitality and Tourism Training Centrum (SHTC). Belangrijke koppen uit de toerisme- en horecasector lieten dinsdagavond verstek gaan bij de opening van het trainingscentrum. Behalve de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) waren de Tourism Union of the Republic of Suriname (TOURS), het bestuur van de Stichting Toerisme Suriname en de Kamer van Koophandel (KKF) in geen velden of wegen te bekennen.

De onenigheid zou zijn ontstaan omdat de VSB zonder voldoende overleg overging tot het oprichten van een stichting met de samenwerkende ministeries van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).

TCT-minister Richel Apinsa gaf tijdens haar speech toe dat het niet gelukt is alle partners op één lijn te krijgen. Het ministerie zal zich wel bijzonder inzetten om de plooien glad te strijken. "Wij, als bedrijfsleven in de private toerismesector hebben al vanaf 2005 aangegeven in voorbereidende werkgroepen, dat TCT het vakministerie is voor toerisme. Dat wil niet zeggen dat anderen uitgesloten worden, integendeel. De SAO is wel degelijk belangrijk in het opleidingstraject, evenals het Imeao, Natin, opleidingsinstituut van Leuden. Maar onze visie is dat er twee hoofdrolspelers zijn: TCT als public partner en de TOURS als private partner", stelt STS – tevens TOURS-voorzitter Jan van Charante doodserieus.

Het centrum dat dinsdagavond door president Ronald Venetiaan is geopend, moet een extra boost geven aan de Surinaamse toerismesector door hoog gekwalificeerde medewerkers af te leveren. "Wie zal het curriculum vaststellen voor de opleidingen, waar zullen de cursisten in eerste instantie vandaan komen? Wie zijn de werkgevers van de toerisme-bedrijven en van welke organisaties zijn zij lid ?", vraagt Van Charante zich af. TOURS vertegenwoordigt de Suriname Hotel Associatie, de Vereniging van Taxihouders in Suriname, de Food and Beverages Associatie, de toursoperators en Suriname Handicraft Associatie.

De STS-voorzitter noemt TOURS de autoriteit op het gebied van toerisme binnen de private sector. Volgens hem beschikt de VSB niet over een toerisme-sectie maar zij brengt toerisme onder met een tiental andere sectoren binnen zakelijke dienstverlening. "Er dient dan eerst onderling afgestemd te worden, alvorens naar buiten toe te treden. STS is de toerisme-autoriteit en de rechterhand van de minister van TCT. Ondanks dit gegeven is de STS een public-private-partnership, waarin naast de TOURS ook KKF en VSB in het bestuur participeren.”

Het functioneren VSB-voorzitter Marcel Meyer merkte bij de opening op dat de vereniging in de afgelopen 58 jaar goede zaken heeft kunnen realiseren als overkoepelend lichaam van het bedrijfsleven. Hij belooft dat de VSB zal meewerken aan de bloei en groei van het centrum. Van Charante vindt dat het SHTC moet opereren als een particulier bedrijf met een goede manager en een deskundig bestuur.

"Doe je dat niet dan heb je het resultaat wat je nu hebt. Vanaf 2005 leegstaand, achteruitgang, verwaarlozing, diefstal en kapitaalsvernietiging. Dit centrum kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de werkers in het toerisme, maar ook indien het beschikbaar is aan andere instituten die functies en beroepen hebben, met verwantschap aan hospitality en/of food & beverage. We denken aan alle bedrijven, instituten maar zeker ook de overheid die een front-office functie vervult en diensten verleent aan klanten. We denken aan medewerkers op onze luchthaven en aan de grenzen, ons visitekaartje, daar waar toeristen en of gasten voor het eerst in aanraking komen met ons land.

Duurzaam beleid kenmerkt zich door goed public-private-partnership, waarbij het bedrijfsleven, in dit geval het bedrijfsleven actief in toerisme, de ruimte krijgt om zijn taak als motor van de economie te vervullen en het land tot bloei te brengen." Vanaf het prille begin is er onenigheid geweest over het centrum; eerst tussen ATM en TCT. Het centrum staat aan de Gravenberchstraat op het oude terrein van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO).-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics