Nickerie.Net, vrijdag 22 augustus 2008


LVV zoekt USD 70 miljoen bij Venezuela voor agrarische sector

Eliézer Pross, 14/08/2008

PARAMARIBO/HAVANA - Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft er geen gras overheen laten groeien om gebruik te maken van financieringsmogelijkheden die Venezuela biedt in Petro Caribe(PC) verband. Er zijn een 5-tal projectvoorstellen ingediend bij het 450 miljoen Amerikaanse dollar grote ‘Petro Alimentos’ fonds voor de rijst, visserij, aquacultuur- en landbouwsector. Opgeteld, komen alle projectvoorstellen op een bedrag van 70 miljoen US dollar in twee tot vier jaren. LVV-minister Stanley Raghoebarsingh is maandagavond richting Cuba vertrokken om de voorstellen, na amper twee weken voorbereiding, in raamwerkvorm in te dienen.

Het is wel onwaarschijnlijk dat Suriname al het geld dat wordt gevraagd voor de verschillende projecten zal krijgen; 17 andere PC-landen mogen ook meedingen in de pot van 450 miljoen US dollar tot een bedrag van 90 miljoen US dollar. Wel meent het ministerie dat Suriname in een gunstige positie verkeert doordat ons land zitting heeft in de uitvoerende commissie, in de persoon van de minister. Volgens de voorlichtingsafdeling van LVV gaat het om duurzame projecten ter garantie van de voedselzekerheid als gevolg van de prijsstijgingen van brandstof, dat weer invloed heeft op voedselprijzen. Het meeste geld, 60 miljoen US dollar, wordt gezocht voor de rijstsector in de komende drie jaren. Het geld zal grotendeels worden gestopt in modernisering van de sector door, ondermeer, vernieuwing van de machineparken te financieren.

Er wordt verder 2.5 miljoen US dollar gezocht voor het opzetten van aquacultuurprojecten in zes districten langs de kustvlakte en het binnenland, namelijk Commewijne, Saramacca, Coronie, Nickerie, Brokopondo en Sipaliwini. Ten behoeve van de bevolkingsvisserij, wil LVV 2.8 miljoen US dollar om te investeren in de bouw van minivisserij centra. Voor verbetering van de faciliteiten van de kleine en grote visrokerijen wordt 2 miljoen US dollar gevraagd, terwijl 1.14 miljoen US dollar begroot is voor het opzetten van een geïntegreerd verwerkingsbedrijf voor de fruit- en groentesector. Het is mogelijk om de middelen als schenking en/of zachte leningen beschikbaar gesteld te krijgen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics