Nickerie.Net, vrijdag 22 augustus 2008


Monetaire reserve nog niet rijp voor Stabilisatiefonds

Martin Redjodikromo, 13/08/2008

Paramaribo - Met een dekking van meer dan 115 procent voor de Surinaamse dollar (SRD) en een comfortabele monetaire reserve die bijkans vier maanden aan importbehoefte dekt, kan er nog geen stabilisatiefonds ermee worden opgericht. Bankier Stanley Mathura en hoogleraar Anthony Caram, denken dat Governor van de Centrale Bank van Suriname, André Telting, die reserve nog verder wil opbouwen. "Ik denk dat hij perfect handelt”, zegt Mathura aan de Ware Tijd. “We zijn nu ietsje boven de norm”.

De SRD is nu voor 115% gedekt middels een deviezen- en goudreserve. Nu is ruim SRD 517 miljoen in omloop, een toename van 15.5% ten opzichte van begin dit jaar.- dWT foto/ Werner Simons

Caram onderstreept dat die reserve verder opgebouwd moet worden en dat de risico's verder beperkt blijven. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen en andere ‘progressieve’ denkers binnen het kabinet hebben eerder al aangegeven dat het wenselijk is om een stabilisatiefonds op te richten. Hierin moeten de extra inkomsten uit de mijnbouw worden gestort, voor de ontwikkeling van bepaalde sectoren zoals onderwijs en volksgezondheid.

Uit de laatste publicatie van de Centrale Bank blijkt dat de hoeveelheid bankbiljetten in omloop, aan het begin van augustus meer dan SRD 517,- miljoen bedroeg. Begin dit jaar was dat nog SRD 447,- miljoen. Een toename van meer dan 15,5 procent. Volgens Wonnie Boedhoe voorzitter van de Economisten in Suriname (VES) is er niets ernstigs aan de hand. “De overheid heeft toch vakantiegeld uitbetaald!”. Ze verduidelijkt dat de bankbiljetten in omloop al het geld is dat zich bij de banken en de samenleving bevindt.

In april van dit jaar was Telting ook bezorgd over het feit dat ingezeten nog steeds veel meer deviezen bezitten dan de Centrale Bank en deviezenbanken bij elkaar. Dat beeld is niet veranderd, want per mei is dat beeld als volgt: SRD 1.290,3 miljoen voor de Centrale Bank en deviezenbanken en SRD 1.740 miljoen voor de ingezetenen. Dit is 18,5 procent meer dan de binnenlandse liquiditeitenmassa. Op de website van de Centrale Bank wordt wel vermeld dat de reserves van de Bank niet worden aangesproken voor het financieren van de importen. Een groot deel van de importen wordt gedekt uit middelen verkregen van de binnenlandse valutamarkt, terwijl de bauxiet-, aardolie- en goudindustrie hun eigen importen zelf financieren.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics