Nickerie.Net, vrijdag 22 augustus 2008


Rijst in Suriname duurder dan buitenland

Eliézer Pross, 21/08/2008

Paramaribo - “Het staat vast dat rijst in Suriname duurder is dan momenteel op de internationale markt. Een baal rijst kost internationaal 750 US dollar, terwijl de prijs in Suriname rond de 850 US dollar ligt.” Dit verklaart minister Clifford Marica van Handel en Industrie (HI) tegenover de Ware Tijd. Hij haast zich aan te geven dat de hoge prijs wordt gehanteerd door slechts enkele rijsthandelaren. Dit gedrag is volgens hem één van de redenen waarom de afzet van rijst zo stroef verloopt bij sommige exporteurs.

De bewindsman heeft ten tijde van de ongekende prijsstijgingen op de wereldmarkt enkele maanden terug, ervoor gewaarschuwd dat de lokale prijs zich onrealistisch hoog aan het ontwikkelen was. Daardoor hebben bepaalde handelaren tegen te hoge prijzen ingekocht.

Daar de rijstprijzen internationaal dalen, verwerken deze handelaren het verlies nu in hun prijs. HI kan volgens Marica moeilijk interveniëren, daar de markt is geliberaliseerd. George Pahlad, voorzitter van de Vereniging van Rijst Exporteurs en Verwerkers (VRE) is het niet helemaal eens met Marica. Hij zegt dat na onderzoek van de VRE blijkt dat lokaal alleen de prijzen voor superrijst (A-kwaliteit) hoog liggen. Hij ontkent dat rijsthandelaren de gevolgen van de snelle daling van de rijstprijs internationaal, verwerken in hun prijs en wijst erop dat ook winkeliers mogelijk schuldig zijn aan het hanteren van te hoge prijzen in de wederverkoop. In dat geval zou de Economische Controle Dienst (ECD) van HI moeten ingrijpen.

Ongeveer drie maanden terug bleek dat de rijstprijs in Suriname binnen zes maanden met 100 procent was gestegen door de verhoogde vraag vanuit het buitenland, waar er zelfs sprake was van verdrievoudiging van de prijzen. Pahlad zegt dat de prijzen lokaal momenteel tussen de 100 US dollar en 150 US dollar per ton zijn gedaald, maar nog altijd 60 procent hoger liggen dan een jaar eerder.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics