Nickerie.Net, vrijdag 22 augustus 2008


Suriname en Nederland gaan nationaliteitsgegevens uitwisselen

Eric Mahabier, 22/08/2008

AMSTERDAM - Suriname en Nederland gaan een bilaterale overeenkomst aan om nationaliteitsgegevens uit te wisselen. Met deze overeenkomst zal het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) makkelijk kunnen traceren wie zich in Nederland hebben gevestigd of de Nederlandse nationaliteit hebben aangenomen zonder zich uit te schrijven in Suriname. Tot nog toe is deze uitwisseling beperkt tot de gemeenten Rotterdam en Amsterdam.

De overeenkomst wordt getekend tijdens het werkbezoek van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aan Suriname van 23 tot en met 26 augustus. De ministers van Binnenlandse Zaken, Maurits Hassankhan, en Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie zijn de Surinaamse counterparts. De justitiële samenwerking tussen Nederland en Suriname staat centraal tijdens dit bezoek. De aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit, de bilaterale rechtshulprelatie en het gevangeniswezen zijn de onderwerpen die aan de orde komen.

Ernst Hirsch BallinErnst Hirsch Ballin

CBB-directeur Samseerali Sheikh Alibaks, die momenteel in Nederland is, bevestigt de bilaterale samenwerking. Hij hoopt met deze overeenkomst te achterhalen hoe groot de groep Surinamers is die zich de afgelopen jaren in Nederland heeft gevestigd, zonder dit aan de bevolkingsadministratie door te geven.

Op dit moment zijn ongeveer 20.026 personen in het bestand van de bevolkingsadministratie gedeactiveerd. Deze groep heeft al jaren op geen enkele wijze enige persoonsstukken, zoals uittreksels, bij het CBB aangevraagd. Deze mensen zijn ook niet te vinden op de adressen die in de bevolkingsadministratie zijn geregistreerd. CBB heeft intussen kunnen achterhalen dat een klein deel van deze groep het land heeft verlaten.

“Maar onduidelijk is waar 18.348 personen zijn. We zitten echt met het probleem van uitschrijven. Slechts één op de duizend personen die naar het buitenland vertrekt, schrijft zich uit”, zegt Sheikh Alibaks. Het vermoeden bestaat dat deze groep in het buitenland zit, waarvan het grootste deel in Nederland. Naast de uitwisseling van gegevens zal ook een huis-aan-huisonderzoek worden gestart. Indien de personen toch niet worden getraceerd, zullen ze definitief worden afgevoerd uit de bevolkingsadministratie, zegt de CBB-directeur.

Het is niet een probleem van vandaag, zegt hij, het begon al vóór de onafhankelijkheid. De overgebleven Surinamers, na de grote stroom die bij de onafhankelijkheid, de coup en Binnenlandse oorlog naar het buitenland is vertrokken, zijn pas in 1987 met de Wet Verplichte Burgerregistratie met de bevolkingsadministratie geconfronteerd. De bilaterale samenwerking ziet de CBB-directeur als heel noodzakelijk, en wordt overigens ook gesloten met andere landen waar Surinamers zich vestigen. Frans-Guyana is één van die landen, zegt Sheikh Alibaks.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics