Nickerie.Net, maandag 25 augustus 2008


Schrijvende pers grote afwezige VSH Journalistenprijs
Geplaatst: 25/08/2008

Paramaribo -  Opvallend was dat de schrijvende pers geen enkel journalistiek product heeft opgestuurd om mee te doen met de VSH Journalistenprijs. Van alle mediabedrijven hebben alleen Radio Apintie en Televisie, Sky TV en NSS meegedaan. Het Jeugdjournaal en Uma Tori hebben elk een programma opgestuurd. Borger Breeveld, jurylid, maakte afgelopen vrijdag bekend dat hij meer inzendingen had verwacht, van vooral de schrijvende pers.

Het avondblad De West stuurde geen enkel product, omdat niemand op de redactie interesse heeft getoond. ‘Ze hadden er geen zin in, denk ik’, zegt Monique Colli, adjunct-hoofdredacteur van De West. De adjunct-hoofdredacteur heeft geen idee waarom er geen animo was onder de journalisten op haar redactie, als Dagblad Suriname (DBS) haar naar de reden vraagt. Ook de leiding had volgens haar geen behoefte om mee te doen.

‘Als de AHKCO zo een prijsvraag had uitgereikt, zou het meer gewicht hebben’, weet hoofdredacteur Dennis Samson van Times of Suriname. ‘Maar zolang er geen wetgeving is, mag iedereen een prijsvraag uitschrijven.’ Hij denkt dat het initiatief bij de journalisten op zijn redactie zelf lag om wel of niet op de uitnodiging van VSH United te reageren. ‘Uiteindelijk is het de individuele journalist die de stap moest ondernemen’, zegt Samson. Voor hem maakt het niet uit of een particulier bedrijf een prijsvraag over de journalistiek wil organiseren. Zolang de jury uit deskundigen bestaat, is er niets mis hiermee. Hij hoopt niet dat het houden van prijsvragen een gewoonte wordt zodra een bedrijf iets te vieren heeft.

Ricardo Carrot deelt ook dezelfde mening. De hoofdredacteur van de Ware Tijd (dWT) denkt dat de VSH een behoefte heeft gespot en daarin heeft ingespeeld. ‘De VSH speelde in op iets dat moet komen. Het initiatief is goed, maar we moeten ervoor zorgen dat niet een ieder dit gaat doen. Om te voorkomen dat er een wildgroei ontstaat, moeten we gaan nadenken aan wie de pers die prijs moet geven’, laat Carrot optekenen. De VSH Journalistenprijs moet nog door journalisten worden geaccepteerd. Carrot maakt een categorie van beginnende journalisten en gevorderden, als men een prijs wil uitreiken. Bij beginnende journalisten zou de AHKCO haar oordeel kunnen vellen, terwijl bij de gevorderden de Surinaamse Vereniging van Journalisten een rol kan hebben.

DWT heeft geen enkel artikel opgestuurd om te worden beoordeeld door de jury. Volgens Carrot is dat geen opzet of minachting van VSH, maar door de dagelijkse bezigheden en hoofdbrekens over hoe de krant te vullen, is die uitnodiging van de VSH aan zijn redacteuren voorbijgegaan.

‘Het schrijven van VSH United heeft me niet geïmponeerd’, is het eerste wat James Lalmahomed, algemeen coördinator van DBS, zegt. ‘De organisatie heeft ook nagelaten om na het eerste schrijven een herinneringsschrijven te sturen’, gaat Lalmahomed verder. De algemeen coördinator vindt het geen zonde als de VSH een prijs aan journalisten wil uitreiken. Het zou beter zijn als het heel traject uit handen was gegeven, aan bijvoorbeeld de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO). Lalmahomed is verder van mening dat, wil men toch een prijs uitgeven, er categorieën moeten komen. Zo zouden journalistieke producten van radio, televisie en schrijvende pers onder aparte categorieën moeten vallen. Deze producties kunnen onmogelijk met elkaar worden vergeleken. ‘De tv gaat altijd winnen, want daar heb je beeld en geluid’, zegt Lalmahomed. Verder moet duidelijk worden gedefinieerd wat een journalistiek product is, wie een journalist is en aan wie de trofee en het geldsbedrag worden uitgereikt.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

25-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics